Flora intestinala implicata in bolile cardiace?

Flora intestinala implicata in bolile cardiace?

0 212

Un nou studiu publicat in cursul acestei saptamani in revista Nature pune in evidenta o legatura intre capacitatea florei intestinale de la metaboliza lecitina si sensibilitatea la bolile cardiace. In studiu se face referire la o posibila influenta a lecitinei asupra predispozitiei de a face boli cardiovasculare, scrie site-ul maxisciences.comLecitina, produsa natural de ficat, este metabolizata de flora intestinala. Ea se gaseste in numeroase alimente, precum carnea, ouale sau suplimentele alimentare. Potrivit cercetatorilor de la clinica Cleveland, concentratii mari din cei trei metaboliti ai lecitinei ar determina un risc crescut de dezvoltare a unor boli cardiovasculare la om.
Principalul autor al studiului, Stanley Hazen, precizeaza: ‘Atunci cand doua persoane au acelasi regim alimentar, dar numai una dezvolta o boala de inima, credem ca aceasta maladie cardiaca apare din cauza diferentelor genetice, dar cercetarile noastre au demonstrat ca este doar o parte a ecuatiei. In realitate, diferentele de metabolism ale microbiotei de la o persoana la alta par a avea un efect important asupra cauzei aparitiei unei boli de inima.’
Studiul a pus in evidenta si un alt lucru ingrijorator: rolul colinei care, dupa ce este metabolizata de bacteriile din tubul digestiv, ar avea un rol important in formarea placii de aterom, ce poate duce la accidente cardiace. Stanley Hazen avertizeaza: “Se adauga tot mai multa colona in multivitamine – chiar si in cele care se vand pentru copii”.
Studiul isi propune sa sensibilizeze opinia publica si sa faca autoritatile sanitare sa controleze indeaproape cantitatea de lecitina din alimente, pentru ca aceasta sa nu prezinte risc pentru sanatatea consumatorilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.