Leuropardul

Leuropardul

0 240

Premierul David Cameron al Marii Britanii n-a mai avut sansa unui Berlusconi la Summitul de la Bruxelles, pe umarul caruia sa planga dupa afrontul cocoselului galic Sarkozy. Daca ipostazele suprinse de jurnalisti sunt demne de crezare, primul ministru britanic a ramas cu mana in aer la trecerea pe langa prezidentul francez, care a evitat sa i-o stranga. Un gest din colectia celui schitat de acelasi Sarkozy la intalnirea granzilor europeni de la Lisabona, cand i-a retezat mitocaneste lui Traian Basescu tentativa de a-l aborda intr-o pauza a intrunirii. Faza a facut inconjurul lumii si a fost exploatata pana la ultimul pixel de catre inamicii prezidentiali, care au vazut in imaginile cu pricina expresia tratamentului mizer de care are parte chiriasul de la Cotroceni in Occident.
Berlusconi, care a comizerat atunci alaturi de Basescu, nu mai este pe prima scena europeana ca sa-l fi consolat pe Cameron dupa contra cu Sarkozy, probabil ofticat pe refuzul Marii Britanii de a sustine eforturile greilor Europei de salvare a monedei euro. Basescu, in schimb, n-a mai avut nevoie de compasiunea bufonului italian fata cu marlania franceza. Pentru ca a angajat Romania in sustinerea Tratatului de guvernare fiscala a Zonei Euro. Se pare ca si alte cinci state europene neintegrate acestei zone au decis la Bruxelles sa se alatura eforturilor europene de prezervare a monedei unice si reducere a deficitelor proprii, chiar si prin adaptarea Constitutiilor la noua situatie fiscala.
Gestul prezidential pare consecvent precedentelor declaratii ale sefului statului, care a remarcat frecvent vulnerabilitatea Romaniei fata de fluctuatiile si criza de pe continent. Din afirmatiile lui Traian Basescu de la finalul intrunirii din Belgia se deduce ca Romanika nu va contribui cu fonduri colosale la salvarea euro, dar ar putea face acest lucru, pentru ca – zice presedintele – „nu suntem o tara neputincioasa”.
Frumoase cuvinte, la care batranei Europe macinate de criza pe la articulatii, i-o fi tresarit inima asistata de aparate. Euroscepticii i-ar putea reprosa insa lui Traian Basescu ca se ocupa excesiv de euro peste hotare cand leul trage de multisor sa moara acasa. Ajustata la noul context financiar european, vechea zicala cu afara-i vopsit gardul se termina cu inauntru-i leuropardul.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.