Basescu complice cu Sarkozy impotriva Romaniei

Basescu complice cu Sarkozy impotriva Romaniei

0 282

Atata timp cat seful statului, Traian Basescu, este complice cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, impotriva Romaniei, ne va fi foarte greu sa ne batem, sa ne aparam imaginea noastra ca romani in Europa, a declarat, joi, pentru AGERPRES, liderul PSD, Victor Ponta.
Presedintele social-democrat a precizat ca, din punctul sau de vedere, Parlamentul European (PE) si europarlamentarii romani, in special grupul socialist din PE, si-au facut datoria fata de Romania in cazul actiunilor intreprinse de Franta de repatriere a unor grupuri de romi.
“Cel care nu-si face datoria fata de Romania este presedintele tarii, care tace si care nu este preocupat de imaginea Romaniei in lume si in Europa si de faptul ca Romania este o tara cu drepturi egale, nu o tara de mana a doua in Europa. (…) Am salutat si am sprijinit prin pozitia europarlamentarilor nostri pozitia PE, dar atata timp cat seful statului este complice cu Sarkozy, ne va fi foarte greu sa ne aparam imaginea noastra ca romani. Nu e vorba aici de romi sau de tigani sau de altceva, este vorba de imaginea noastra de cetateni ai UE”, a spus Ponta.

PE – rezolutie privind situatia romilor
Parlamentul European a votat joi o rezolutie privind situatia romilor in Europa in care condamna actiunile intreprinse de guvernul francez de repatriere a unor grupuri de romi originari din Romania si Bulgaria si cere incetarea imediata a acestor masuri.
Totodata, a fost acceptat si un amendament al socialistilor, care mentioneaza ca problematica romilor nu trebuie sa afecteze aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei.
Rezolutia, propusa si sustinuta de grupurile socialist (S&D), liberal (ALDE), Verzii si comunist (Stanga Unita Europeana – GUE/NGL), a fost adoptata cu 337 voturi pentru, 245 voturi contra si 51 abtineri.
Documentul apreciaza ca actiunile recente ale guvernului francez de repatriere a romilor au caracter discriminatoriu si vin in contradictie cu legislatia europeana. Rezolutia respinge orice tentativa de a pune semnul egalitatii intre imigratie si criminalitate si de generalizare in sensul culpabilizarii unei intregi comunitati pentru acte ce trebuie tratate individual, de la caz la caz.
In plus, este exprimat si regretul fata de reactia tardiva si limitata a Comisiei Europene si se solicita o monitorizare mai buna a utilizarii fondurilor UE destinate integrarii sociale a romilor.
O rezolutie pe aceeasi tema, prezentata de grupul PPE (din care face parte si UMP, partidul aflat la guvernare in Franta), a fost respinsa joi in plenul PE cu 328 voturi contra, 287 voturi pentru si 20 abtineri. Documentul solicita CE si statelor membre sa adopte si implementeze o strategie europeana pentru integrarea romilor, dar nu cerea explicit Frantei sa inceteze practica expulzarilor romilor de pe teritoriul francez catre tarile de origine.
De la inceputul anului, 8.313 etnici romi originari din Romania si Bulgaria au fost repatriati din Franta, fata de 9.875 in intregul an 2009. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.