Muzeul Prima Scoala Romaneasca isi serbeaza semicentenarul

Muzeul Prima Scoala Romaneasca isi serbeaza semicentenarul

0 144

Muzeul Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului a implinit 50 de ani de existenta. Aniversarea a fost marcata prin ample manifestari ce au culminat cu Liturghia oficiata la Biserica ‘Sfantul Nicolae’ din Schei de Inalt Preasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, si cu inaugurarea expozitiilor dedicate Sfantului Andrei Saguna, dupa cum se arata in ziarul Basilica.
Scheii Brasovului a fost pentru cateva zile centrul vietii culturale si bisericesti din cetatea de sub Tampa. Ca in fiecare an, de 1 decembrie, Piata Unirii din fata Bisericii ‘Sfantul Nicolae’ a gazduit sarbatoarea tuturor romanilor, iar a doua zi s-a desfasurat la sediul muzeului un amplu concurs pentru elevi, cu tema ‘Biserica, Scoala si Andrei Saguna in documentele brasovene’. Elevii brasoveni s-au pregatit intens pentru concurs si au dat dovada ca patrimoniul sagunian de la Brasov va ramane pe maini bune. Premiile consistente, in bani si carti, au fost oferite de IPS Mitropolit Laurentiu si de pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul muzeului scheian, la sfarsitul Sfintei Liturghii de duminica, 4 decembrie.
La aceeasi ceremonie, au fost premiati si elevii care au participat sambata, 3 decembrie, la Simpozionul ‘Sfantul Ierarh Andrei Saguna, o viata in slujba Bisericii’, organizat la Protopopiatul Brasov, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar.
‘A fost o zi de mare bucurie pentru noi. Colaborarea cu scolile brasovene a fost foarte buna, au participat 180 de elevi la concurs si am oferit 16 premii. Premiul 1 a fost de 1.000 de lei, la nivel de gimnaziu si liceu, 800 de lei a fost premiul II si 600 de lei premiul III. Am trait cu adevarat o zi memorabila, pentru ca elevii au invatat istoria mai bine si s-au pregatit exemplar pentru acest concurs’, a declarat parintele Vasile Oltean pentru Ziarul Lumina.
Intr-una dintre cladirile complexului muzeal din curtea Bisericii ‘Sfantul Nicolae’, s-au inaugurat trei expozitii: ‘Andrei Saguna si Brasovul’, ‘Scheii Brasovului in pictura lui Stefan Mironescu’ si ‘Junii Brasovului’. Au participat IPS Laurentiu, academicianul Alexandru Surdu, preoti, profesori si oameni de cultura. A fost lansat si volumul omagial care contine comunicarile stiintifice prezentate la eveniment.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.