Se modifica cadrul legislativ privind societatile comerciale

Se modifica cadrul legislativ privind societatile comerciale

0 261

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea legii privind societatile comerciale, care isi propune remodelarea institutiei opozitiei la fuziune si la divizare. Potrivit site-ului MJ, proiectul de act normativ a fost pus in dezbatere publica, la baza elaborarii stand nevoia stringenta de redresare economica in conditiile actualei crize economice mondiale, resimtite in mod drastic si la nivelul economiei nationale.
„Redresarea economiei nationale se poate realiza, printre altele, si prin implementarea unor proiecte de reorganizare a societatilor comerciale, precum fuziunea sau divizarea, care sa fie de natura a eficientiza activitatea acestora si a sprijini realizarea obiectivelor de dezvoltare economica si sustenabilitate functionala”, se arata in proiect.
MJ justifica urgenta adoptarii acestui act normativ prin faptul ca flexibilizarea operatiunilor de fuziune si de divizare apare ca o conditie absolut necesara in contextul economic actual, marcat de criza financiara globala, un context in care reorganizarea societatilor este o solutie reala pentru asigurarea viabilitatii acestora, pentru eficientizarea activitatii lor si crearea premiselor unui circuit comercial fluent.
„Inlocuirea mecanismului actual al fuziunii si divizarii cu un altul mai suplu, care sa ramana insa in parametrii stabiliti de acquis-ul comunitar in materie, un instrument similar celui aplicabil in alte state membre ale Uniunii Europene, devine, astfel, o masura a carei aplicare imediata este de natura a raspunde situatiei extraordinare generate de criza economica pe care societatea romaneasca trebuie sa o depaseasca. Neadoptarea unei astfel de solutii cat mai rapid influenteaza negativ mediul de afaceri, limitand premisele de redresare economica si adancind efectele crizei financiare”, apreciaza MJ.
In nota de fundamentare se spune ca fuziunea si divizarea societatilor comerciale sunt, potrivit cadrului legal in vigoare, operatiuni etapizate, fiecare faza avand o durata apreciabila.
„Se poate ajunge, astfel, ca o fuziune sa fie finalizata chiar la un an de la initierea ei, moment la care conditiile financiare si caracteristicile circuitului comercial ar putea suferi modificari esentiale care sa puna la indoiala chiar oportunitatea demersului.(…) Cel mai important impediment il constituie caracterul suspensiv de drept al opozitiei, care, in conditiile volumului extrem de ridicat de cauze aflate pe rolul instantelor si in continua tendinta de crestere, poate determina si o amanare pe termen nedeterminat a momentului finalizarii operatiunii”, se mai arata in nota de fundamentare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.