Scripcaru acuzat ca isi ia comision (si) din eutanasierea cainilor

Scripcaru acuzat ca isi ia comision (si) din eutanasierea cainilor

0 160

Marcela Pisla, presedintele Asociatiei „Cutu-Cutu”, a declarat pentru publicatia online ,Cotidianul” ca se exagereaza numarul cainilor maidanezi, deoarece s-a ajuns la preturi aberante pentru eutanasierea acestora. Scopul acestor actiuni, spune sursa citata, nu are legatura cu linistea si siguranta cetatenilor sau cu eliminarea macar in conditi acceptabile a unor animale ci – se putea altfel – pentru a se face bani de campanie. Mai exact ca se fac bani pentru campanie din eutanasierea maidanezilor, la Brasov costurile fiind de 200 de euro/animal. Exemplul dat de liderul Asociatiei amintite, respectiv Brasovul, ne aminteste ca in ultima vreme orasul nostru este din ce in ce mai implicat, dupa Cluj, in dezvaluiri privind afacerilor murdare ale liderilor PDL. Marcela Pisla a pus pe loc de frunte Brasovul, unde eutanasierea unui caine costa aproximativ doua sute de euro. „Sunt bani multi la mijloc, bani care intra in diverse conturi, de unde se scot apoi pentru campania PD-L”, a afirmat aceasta. „Adeseori unele autoritati potrivnice, mass-media si PDL spun ca ar fi vorba de o suta de mii in Bucuresti, insa eu cred ca numarul lor nu trece de patruzeci de mii. In toata tara ar fi cam patru sute de mii de caini vagabonzi. Este o afacere buna pentru serviciile de ecarisaj. Se exagereaza numarul cainilor, deoarece s-a ajuns la preturi aberante pentru eutanasiere. La Brasov, eutanasierea unui caine costa aproximativ doua sute de euro. Este enorm. Primariile «umfla» pretul cu pixul si restul banilor ajung in buzunarele cui trebuie, respectiv in buzunarele celor care au numit directorul care se ocupa de administratia pentru caini”, a dezvaluit Marcela Pisla pentru cotidianul.ro.
„Pe hartie poti «eutanasia» un caine si de 10 ori!” sustine sursa amintita, cacao daca acestia ajung cenusa in incineratoarele Protan, dupa moarte nu mai poate fi verificat numarul lor. Este foarte usor sa faci bani din eutanasie! Credem ca statul are un interes real sa existe caini pe strada, ca sa poata disponibiliza in fiecare an sume foarte mari de la bugetul de stat pentru rezolvarea situatiei”, mai spune presedinta asociatiei de protectie a animalelor. La Brasov, Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan a fost infiintat in 2001, in baza OUG 155. Dupa sapte zile de la capturare, cainii erau eutanasiati. Conform estimarilor oficiale, pana in 2009, au fost omorati intre 30.000 si 40.000 de caini. Eutanasierea cainilor a fost oprita in 2008, cand Asociatia „Milioane de prieteni” a preluat serviciul de gestiune al cainilor. In 2011 s-a facut recensamantul animalelor si s-a fixat un impozit anual de 300 de lei pentru cainii necastrati.
Maidanezii reapar pe strazi cand PDL mai are nevoie suplimentari de fonduri
Intr-un clasament al cainilor ucisi de hingheri, Bucurestiul ocupa prima pozitie, cu circa 145.000 de caini omorati, intre 2001 si 2009. Pentru aceasta activitate au fost cheltuite 13 milioane de euro. Brasovul ocupa un neonorant loc doi cu circa 30.000 de caini omorati, in aceeasi perioada. Interesant este ca, in Brasov, din cei 30.000 de caini eutanasiati, doar 20.000 au fost din municipiu, restul de 10.000 fiind din restul judetului sau adusi din alte judete. Pentru aceasta activitate au fost cheltuiti in medie aproximativ 2 milioane de euro pe an. Anul de varf a fost 2008, cu 5.000 de caini omorati. In topul costurilor pentru eutanasierea unui caine, Brasovul este tot fruntas. Pe primul loc se afla Slatina cu 218 euro/eutanasia unui caine, urmeaza Brasovul cu 200 euro/ eutanasia unui caine si Aradul, cu 103 euro/ eutanasia unui caine. La Bucuresti, euthanasia unui caine costa doar 62 euro. „Inaintea campaniilor electorale se declanseaza «nebunia” cu eutanasierile. Sunt bani multi la mijloc, bani care intra in diverse conturi, de unde se scot apoi pentru campanie. Daca PDL dorea cu adevarat rezolvarea problemei cainilor comunitari, o putea face de mult. Se pare ca interesul era sa fie inainte de campanie cat mai multi caini in strada. Cu omorarea lor, in lipsa legii sterilizarii, problema se rezolva doar pentru un an, cel mult doi. Brasoveanul Codrut Feher, reprezentantul Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor, spune ca autoritatile cultiva in mod voit „teroarea maidanezilor” in cartiere pentru a avea apoi pretext sa aloce sume bugetare mari pentru activitatea de „gestionare a animalelor fara stapan”. Astfel, de fapt, in spatele unei actiuni civice se afla o mare afacere, din care se scot sume incredibil de mari. „Singurul rezultat notabil al «solutiei finale» a fost aparitia unui clasic mecanism de capusare a banului public, pus la punct de Primarie, in Brasov, ca si in alte orase”, spune Feher. Marita amintit si faptul ca deputatii au adoptat, luna trecuta, pe articole, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, in forma Comisiei de Administratie, care prevede ca eutanasierea cainilor va fi decisa de administratia locala dupa consultarea cetatenilor din localitate. Pentru legea amintita au facut un lobby insistent pentru mai multe amendamente si George Scripcaru, prin reprezentantul sau Flavius Barbulescu, seful Serviciului de Gospodarire a Animalelor, alaturi de alti alesi ai PDL. Votul final insa a mai fost amanat deoarece in ultimele saptamani, democrat-liberalii au declansat o campanie de strangere de semnaturi pentru sustinerea legii, in timp ce asociatiile de protectie a animalelor au solicitat respingerea noilor modificari.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.