Despre Thanksgiving la romani

Despre Thanksgiving la romani

0 154

Ziua Recunostintei sau, in engleza, Thanksgiving Day, este o sarbatoare anuala de o zi, in care se multumeste (traditional lui Dumnezeu) pentru bogatia recoltei din acel an, sarbatorita la sfarsit de noiembrie.
Ea se sarbatoreste in cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite si Canada).
Desi multe dintre sarbatorile americane le-am adoptat si adaptat cu sarguinta de care suntem in stare in crearea de kitschuri fidele ale petrecerilor gen Valentine’s Day (Ziua Indragostitilor) sau Halloween, aceasta zi in care aducem multumire pentru ceea ce ne-a fost dat nu a prins inca la romani.
Romanii sunt, in general, melancolici si deprimati ca ciobanul Mioritei care, stiind ca i se pregateste obstescul sfarsit, nu se revolta, ci se supune cuminte destinului fatidic.
Asadar, inca nu am invatat sa fim recunoscatori pentru putinul pe care il avem, iar cat despre a spune „multumesc”, cu atat mai putin.
Thanksgiving este o sarbatoare a familiei.
In Statele Unite, si oarecum si in Romania, este vorba si de o strategie de marketing: majoritatea afacerilor (in afara de magazine) sunt inchise joi si vineri in saptamana cu Thanksgiving pentru a permite angajatilor sa se reuneasca, cu familia.
A doua zi dupa Ziua Recunostintei este cea mai aglomerata zi pentru cumparaturi. Magazinele deschid foarte devreme si au oferte speciale pentru a atrage cat mai multi clienti. Nu este ceva neobisnuit sa se formeze cozi la mall-uri de la sase dimineata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.