O noua Strategie in termoficare

O noua Strategie in termoficare

0 229

Strategia privind termoficarea pentru populatie poate fi luata in considerare la rectificarea bugetara, daca ministerele implicate in discutiile privind apa calda si caldura vor finaliza rapid raportul, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. El a mentionat ca, in functie de strategie, Guvernul va lua inclusiv deciziile privind subventionarea costurilor cu apa si caldura pentru populatie.
„In functie de aceasta strategie, vom lua celelalte decizii. Nu se va amana rectificarea bugetara, dar eu sper sa terminam mai repede si atunci poate fi luat in considerare ceea ce am discutat”, a declarat Borbely.

Termen ultimativ pentru Comisia speciala
Primul-ministru Emil Boc a dispus, luni, ministerelor de resort sa finalizeze, pana pe 19 august, un raport privind subventionarea costurilor la energie termica pentru populatie, dupa cum a informat Biroul de presa al Guvernului. Anterior, premierul a anuntat ca Executivul va opera rectificarea bugetara pe 18 august.
Referitor la discutiile de luni, de la Palatul Victoria, Laszlo Borbely a mentionat ca prin strategia pregatita se urmareste identificarea masurilor de retehnologizare si rentabilizare a centralelor termice.
„Noi am discutat strategia pentru termoficare pe termen mediu si lung. Nu intamplator a fost acolo (reprezentat – n.r.) Ministerul Mediului, care are 7 orase incluse in POS (Programul Operational Sectorial – n.r.) Mediu pentru retehnologizarea CET-urilor. Am avut o prima discutie si premierul a dispus ca, pana in 19 august, sa definitivam strategia si toate analizele sa fie facute in legatura cu rentabilizarea si retehnologizarea acestor CET-uri si ce variante sunt, pentru ca sunt mai multe variante tehnice luate in considerare. A insarcinat ministrii Economiei, Administratiei si Internelor si Mediului sa coordoneze aceste discutii”, a mai spus Laszlo Borbely.
Comisia interministeriala privind subventiile la energia termica pentru populatie s-a reunit, luni, la Guvern, premierul Emil Boc discutand aproximativ doua ore cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely. La intalnirea de la Guvern au mai participat ministrul Muncii, Mihai Seitan, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina, secretarul de stat din Ministerul Economiei Constantin Stafie, precum si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Limitarea si directionarea subventiilor
Printre masurile de austeritate anuntate de prim-ministrul Emil Boc, inca din primavara, se numara si limitarea subventiilor la utilitati doar la populatia cu venituri reduse.
Pe 5 august, ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara, la Realitatea TV, ca actualul sistem de subventionare a energiei termice pentru toate categoriile de populatie ar putea fi mentinut, pentru ca nu se doreste sa se creeze „o perturbare in piata cu un experiment care nu este suficient fundamentat”.
El preciza, insa, ca subventia pentru agentul termic nu va fi diferita fata de anul trecut, dar Guvernul doreste focusarea acesteia exact catre cei care au nevoie de ajutor, neexistand riscul cresterii masive a preturilor la apa calda si caldura.
„Sub aspectul subventiei, aceasta nu va fi diferita fata de anul trecut. Nu exista riscul unei explozii. Ce se evalueaza acum, nu stim daca vom reusi sa rezolvam aceasta problema, este focusarea subventiei exact catre cei care au nevoie. Nu stiu daca vom reusi rezolvarea problemei in aceasta iarna. Este in atentia Guvernului sa acordam subventia intr-o forma sau alta. In momentul de fata de lucreaza”, explica Videanu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.