FAQ despre Recensamantul Romaniei (II)

FAQ despre Recensamantul Romaniei (II)

0 144

Recenzarea se face, conform Regulamentului European, la resedinta, asadar acolo unde o persoana se afla la momentul recenzarii si nu la domiciliul legal (cel din actul de identitate). Evident, e de presupus ca in cele mai multe cazuri resedinta si domiciliul sa coincida.
Studentii sunt recenzati, in situatia in care isi fac studiile in alta localitate decat cea in care isi au resedinta, la caminele studentesti sau la gazdele la care domiciliaza ca persoane temporar prezente. In localitatile de domiciliu sunt inregistrati ca persoane plecate pe perioada indelungata.
Cei plecati la munca in strainatate, in functie de durata perioadei absentei din tara sunt inregistrati pe formularul M (migratie), statutul lor fiind determinat de raspunsul la intrebarea de cat timp sunt plecati din localitatea de recenzare.
Daca aceasta perioada este mai mare de 12 luni, la centralizarea chestionarelor ei nu vor mai face parte din populatia stabila a Romaniei, urmand a fi inclusi in populatia stabila a tarilor in care se afla.
Care sunt amenzile prevazute si unde se platesc?
Cuantumul amenzilor variaza intre 2.000 si 5.000 lei in functie de gravitatea formei pe care o poate lua refuzul de a fi recenzat.
Obligativitatea participarii la procesul de recenzare prin raspunsuri oneste la intrebarile din chestionarele de recensamant este stipulata prin lege: atat prin Legea statisticii oficiale (Legea 226/2009) cat si prin HG nr 1502/2009 cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea garanteaza, totodata, confidentialitatea datelor individuale, care nu se disemineaza catre nicio alta institutie si se anonimizeaza prin procesul de prelucrare. Toate informatiile care se dau publicitatii sunt date agregate. Recenzorii isi asuma, sub efectul legii, pastrarea confidentialitatii asupra informatiilor inregistrate.
Dupa introducerea informatiilor individuale in sistemul de prelucrare informatica, chestionarele se distrug.
Inregistrarea CNP-urilor elimina posibilitatea dublei inregistrari a unei persoane care, pe perioada recenzarii, ar putea fi gasita de recenzori in mai multe locatii. In procesul de prelucrare nu se preia si numele persoanei, asa incat dispare orice legatura intre CNP si posesorul acestuia, ca individ.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.