EXPLOATAREA GAZELOR – CONTOVERSA ANULUI 2013 IN ROMANIA

EXPLOATAREA GAZELOR – CONTOVERSA ANULUI 2013 IN ROMANIA

0 234
Evolutia contradictorie a USL fata de exploatarea gazelor de sist ramane de neinteles daca excludem un interes ce poate fi mai mare decat cel al unui partid sau aliante. Toate se pot intelege daca in urma prospectiunilor politicienii si guvernantii vor avea rabdarea necesara pentru explica realitatea, efectele negative a exploatarii, avantajele economice pentru tara cat si pentru romani si nu in ultimul rand impactul pe termen lung asupra mediului inconjurator.
Saptamana aceasta in Senat, brasoveanul Sebastian Grapa, atragea atentia autoritatilor asupra exploatarii gazelor de sist, reprezentand o prima voce care arata ca nu tot USL ara aceeasi pozitie fata de acest subiect. Mai mult decat atat se atrage atentia vicepremierului DRAGNEA care se pare ca nu aude si nu vede sau poate fi suspectat ca …are o mare problema medicala sau…de moralitate!
 
O mica incursiune in istorie
Pentru petrolistul Rex Tillerson (60 de ani), presedintele EXXON (CHEVRON – parte componenta) fracturarea hidraulică este mai mult decât o abordare revoluÅ£ionară în industira energiei, ci este parte din istoria sa personală, scriu jurnaliÅŸtii publicaÅ£iei americane „Fortune”. Legătura sa cu tehnologia folosită pentru extracÅ£ia gazelor din ÅŸisturi a început de când era student, iar fracturarea hidraulică se afla încă în faza incipientă a folosirii la scară industrială. Acum, avansul energetic al SUA bazat exclusiv pe exploatarea gazelor de ÅŸist îl face să uite de nopÅ£ile petrecute în deÅŸerturi, când dormea în camion ÅŸi înfrunta vântul pentru a studia procedeul ÅŸi pentru a încerca să-l îmbunătăţească, povesteÅŸte el într-un rar interviu, acordat revistei americane. Ajuns în fruntea celei mai mari companii petroliere din lume, el pariază o mare parte a viitorului companiei pe această resursă neconvenÅ£ională.
În urmă cu doi ani, Tillerson a orchestrat preluarea de către ExxonMobil a companiei XTO Energy pentru 35 de miliarde de dolari. Valoarea tranzacÅ£iei a transformat această achiziÅ£ie în cea mai mare a Exxon din toate timpurile, fiind depăşită doar de fuziunea, din 1999 dintre Exxon ÅŸi Mobil, o afacere cu o valoare de 88 de miliarde de dolari.
Miza achiziÅ£iei XTO Energy era, de fapt, obÅ£inerea expertizei companiei în domeniul fracturării hidraulice.
Americanii atac in forta impotriva exploatarii gazelor de sist
Un judecător federal a decis ca administraÈ›ia Obama a încălcat legea atunci când a emis contracte de leasing de petrol din centrul Californiei, fără cântărirea pe deplin a impactului asupra mediului prin folosirea "fracking,"-ului. Este un pas înapoi pentru companiile care doresc să exploateze resursele regiunii.
The decision, made public on Monday 08, effectively bars for the time being any drilling on two tracts of land comprising 2,500 acres leased for oil and gas development in 2011 by the Interior Department’s Bureau of Land Management in Monterey County.
 
A se vedea si alte informatii din publicatii americane aparute chiar in prima decada a acestei luni (09/04/2013):
CALIFORNIA – http://www.capitolhillblue.com/node/47121
 
 
ATENTIE!
 
EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST INTERZISA DEJA IN 3 STATE AMERICANE: MARYLAND, VERMONT SI NEW-YORK!!
ALTE 10 STATE AU INSTITUIT MORATORIU: NEW MEXICO, ILLYNOIS, COLORADO, OHIO, VIRGINIA DE VEST, MICHIGAN, PENNSYLVANIA. NEW JERSEY, DELAWARE SI…TEXAS !!!
 
Situatia la zi in SUA, în 16 state americane companiile continuă să extragă gaze de ÅŸist prin fracturare hidraulică.
În alte zece state există moratorii locale impuse pentru acest procedeu, majoritatea fiind aplicate pânăla finalizarea unor studii amănunÅ£ite legate de impactul fracturării hidraulice asupra mediului înconjurător.
În alte trei state, exploatarea gazelor de ÅŸist prin fracturare hidraulică a fost complet interzisă, după ce, în noiembrie 2011, AgenÅ£ia de ProtecÅ£ie a Mediului din SUA (EPA) a publicat un raport de 190 de pagini în care arăta căfracturarea hidraulică este responsabilă pentru mai multe incidente legate de poluări masive ÅŸi cutremure ÅŸi că va realiza un studiu minuÅ£ios în acest sens care va fi gata până în 2014. Trebuie cunoscut si faptul ca americanii plătesc în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.
SI PRETUL GAZULUI METAN ROMANESC ESTE DE 60 USD, dar nu pentru factura cetateanului.
Discutia despre pretul gazelor in Romania se poate spune ca a exploadat in plina criza economica. Specialistii in domeniu sustin ca, prin modul in care se calculeaza factura la gaz, cetateanul plateste mai mult decit consuma. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei  a stabilit inca din iunie 2008 o formula de calcul a pretului gazului, care baga in buzunarele furnizorilor cu 24% mai mult decat trebuie, de la fiecare cetatean platitor.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.