Timbrul de mediu – o alta varianta de aplicare

Timbrul de mediu – o alta varianta de aplicare

0 229
Timbrul de mediu, noua taxa ce se aplica doar de cateva zile a nascut multe comentarii si mai ales variante de aplicare. Va prezentam o propunere legata de acest subiect
Timbrul de mediu este o formă mascată de a impune un nou bir IMM-urilor, a declarat, marÅ£i, Florea Pârvu, vicepreÅŸedinte al Consiliului NaÅ£ional al Întreprinderilor Private Mici ÅŸi Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Acest timbru de mediu ar trebui să se regăsească în consumul de carburanÅ£i ÅŸi nu într-o taxă care să fie percepută numai în situaÅ£ia înstrăinării sau achiziÅ£ionării autovehiculului, astfel încât să fie aplicabil principiul poluatorul plăteÅŸte, adică să plătească efectiv cel care poluează prin emisii de dioxid de carbon rezultate în urma utilizării autovehiculului ÅŸi nu numai atunci când intervine transferul de proprietate. Apreciem că poluarea este strâns legată de cantitatea de combustibil achiziÅ£ionată ÅŸi consumată.
Prin introducerea unei taxe în costul carburantului, statul ar încasa lunar suma reprezentând timbrul de mediu, de la fiecare utilizator al autovehiculului, pe toată perioada de viaţă.
Veniturile statului ar fi astfel constante ÅŸi substanÅ£iale. Mai mult, acest timbru de mediu ar putea fi plătit anual de poluatori pentru utilizarea autovehiculelor avându-se ca referinţă la calculul taxei capacitatea cilindrică, vechimea, eventual norma de poluare, emisiile de dioxid de carbon ÅŸi tipul combustibilului", a spus Florea Pârvu. Potrivit reprezentanÅ£ilor CNIPMMR, diferenÅ£ele între normele de poluare Euro 3 / Euro 4 ÅŸi non Euro sau Euro 1 pot avea efecte grave asupra parcului auto naÅ£ional. Conform acestora, parcul auto naÅ£ional este deja învechit, iar aplicarea taxei de mediu conform noii ordonanÅ£e va însemna comercializarea în România a unor autovehicule aduse din străinătate, maÅŸini vechi de 10 – 15 ani. "Autovehiculele având norma de poluare non Euro, Euro 1 ÅŸi Euro 2 vor fi importate la preÅ£ul de casare ÅŸi vor fi înmatriculate în România plătindu-se timbrul de mediu în valoare de maxim 300 – 400 de euro, iar ulterior acestea vor face obiectul programului Rabla pentru o sumă mult mai mare, 1.500 euro/voucher, susÅ£inându-se astfel tot APIA dar ÅŸi producătorii de autovehicule din comunitatea europeană. Considerăm că astfel această taxă este o măsură total antinaÅ£ională", a mai precizat Florea Pârvu. CNIPMMR propune o serie de măsuri pentru aplicarea unei taxe de mediu sub o formă care să nu afecteze IMM-urile ÅŸi populaÅ£ia. Printre aceste măsuri CNIPMMR propune modificarea OrdonanÅ£ei de Urgenţă 81/2000 privind InspecÅ£ia Tehnică Periodică în sensul de a fi verificate anual autovehiculele care au o vechime mai mare de opt ani, pentru a se evita producerea de accidente, pentru a mări siguranÅ£a circulaÅ£iei pe drumurile naÅ£ionale ÅŸi nu în ultimul rând pentru protecÅ£ia mediului. Timbrul de mediu pentru autovehicule a intrat în vigoare în 15 martie, taxa auto urmând să fie calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maÅŸinii. Conform OrdonanÅ£ei de Urgenţă privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial, în noua formulă de calcul, timbrul de mediu menÅ£ine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 ÅŸi măreÅŸte cotele pentru tehnologiile Euro 4 ÅŸi Euro 3. Pe de altă parte, pentru maÅŸinile cu motorizări non-Euro, Euro 1 ÅŸi Euro 2, valoarea timbrului de mediu va scădea faţă de nivelul cuantumului actual.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.