Ambasadorul Germaniei: Nu cerem Romaniei sa fie un paradis.

Ambasadorul Germaniei: Nu cerem Romaniei sa fie un paradis.

0 235
Coruptia afecteaza aderarea la Schengen
Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a declarat duminica, la Pro TV, ca tara sa nu cere ca Romania sa devina un paradis, insa coruptia din Romania are impact asupra frontierelor pe care ar trebui sa le protejeze in calitate de membru Schengen, transmite Mediafax.
"Nu cerem Romaniei sa devina un paradis, pentru ca nici Germania sau alte tari europene nu sunt. Aceste puncte pe care noi le consideram foarte importante… Nu e vorba de faptul ca unii politicieni au fost deja condamnati definitiv. Simpla existenta a unor asemenea acuzatii, in Germania duce la depunerea mandatului si la retragerea din functie", a sustinut Andreas von Mettenheim in emisiunea Dupa 20 de ani de la Pro TV, apreciind faptul ca exista o diferenta de cultura politica intre cele doua tari.
Ambasadorul Germaniei a mentionat ca "pentru Romania e important sa nu vada jumatatea goala a paharului, ci jumatatea plina".
"Nu e un pas mare si nici dificil. Daca se reuseste sa se faca acest pas, spre sfarsitul anului, impreuna cu Franta si cu alte tari europene, ne vom apropia mai mult de aderarea la spatiul Schengen", a explicat von Mettenheim. Diplomatul german a sustinut ca decizia de a nu se supune unui vot aderarea la Schengen la nivelul Consiliului JAI a fost o decizie buna, deoarece "daca s-ar fi supus la vot, am fi ajuns sa ne confruntam cu o stare si mai negativa".
El a mai sustinut ca principalele obiectii ale Germaniei fata de aderarea Romaniei la Schengen in acest moment nu ar avea legatura cu perioada electorala din tara sa, ci cu faptul ca nu au fost indeplinite toate cerintele din raportul pe Justitie al Comisiei Europene.
In momentul in care a fost intrebat care este legatura dintre conditionalitatile tehnice care trebuiesc indeplinite de Romania pentru aderarea la Schengen si raportul privind MCV al Comisiei Europene, Andreas von Mettenheim a replicat: "Dar coruptia la frontiera este legata si de starea generala a guvernului si a administratiei publice".
"MCV se refera la lupta impotriva coruptiei in general, peste tot. La autoritatile publice, la frontiera, la justitie. Nu este vorba insa de a indeplini toate benchmark-urile MCV. Trebuie constatate progrese suficient de mari pentru a putea continua pe acest parcurs de aderare la spatiul Schengen. Guvernul federal, dar si alte tari europene, nu considera ca s-au facut aceste progrese", a mai sustinut diplomatul german.
Andreas von Mettenheim a fost intrebat in functie de ce va stabili Germania daca eventualele evolutii din Romania cuprinse intr-un viitor raport al CE vor fi suficiente.

"Comisia Europeana este chemata sa controleze aceste progrese. In ultimul sau raport a concluzionat ca exista progrese, si trebuie sa spunem asta. Nu este o evolutie negativa,va aflati pe drumul cel bun, dar progresele nu sunt suficiente. Referitor la Schengen, decizia politica ce urmeaza sa fie luata apartine statelor membre, care sunt interesate de siguranta si securitatea proprie in ceea ce priveste intrarea frauduloasa a unor persoane pe teritoriul UE", a mai afirmat ambasadorul.
Mai mult, diplomatul a tinut sa sublinieze faptul ca aderarea la spatiul Schengen nu are legatura cu schimburile comerciale dintre tarile UE.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.