Spitalele private intarcate de la banul public

Spitalele private intarcate de la banul public

0 266
 
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susÅ£inută la Târgu MureÅŸ, că în contractul-cadru pe 2013, care va intra în vigoare cel mai probabil la data de 1 martie, va fi sistată finanÅ£area din fondurile Casei NaÅ£ionale pentru Asigurări de Sănătate pentru unităţile spitaliceÅŸti private, pentru ca fondurile publice să ajungă la spitalele publice. “În contractul-cadru 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanÅ£area din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceÅŸti private. Astfel încât toÅ£i banii publici – vorbim de fondul unic naÅ£ional de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută, cât exista finanÅ£are pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va creÅŸte fondul alocat spitalelor pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie ÅŸi terapie intensivă, sper că va asigura o finanÅ£are superioară a spitalelor ÅŸi va micÅŸora din nemulÅ£umirile cetăţenilor”, a subliniat Eugen Nicolăescu. Ministrul a susÅ£inut că cineva care îÅŸi dezvoltă o afacere privată nu trebuie să o facă pe banul public, iar “când îÅŸi gândeÅŸte business plan-ul respectiv, ca să-ÅŸi facă investiÅ£ia, se gândeÅŸte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obÅ£ină prin trafic de influenţă – sau poate printr-o competiÅ£ie foarte serioasă ÅŸi foarte deschisă”. “Deci în acest moment decizia noastră este clară: sectorul public trăieÅŸte din banul public; sectorul privat trăieÅŸte din banul privat. Cred că lucrurile sunt clare, precise, n-avem niciun fel de amestec, de nicio natură. În consecinţă, cine va vorbi nu va ÅŸti ce vorbeÅŸte”, a spus ministrul Nicolăescu.  
Capusarea spitaleor o realiatate În privinÅ£a 'căpuşării' spitalelor de stat de către cei care lucrează în privat, Eugen Nicolăescu a precizat că nu exclude o asemenea posibilitate, dar a dat asigurări că autorităţile vor încerca găsirea unor 'soluÅ£ii, metodologii' care să diminueze acest fenomen. "Prin toate sistemele informatice pe care vrem în continuare să le facem reale, în sensul să funcÅ£ioneze, pentru că ele sunt aÅŸa, împrăştiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente. Vom încerca să facem acest lucru ÅŸi atunci sigur că datele se vor vedea cu ochiul liber ÅŸi cei care greÅŸesc vor plăti", a arătat Nicolăescu, care a precizat că nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România. Eugen Nicolăescu a mai spus că, deocamdată, nu ÅŸtie dacă va permite în continuare ca medicii să lucreze simultan ÅŸi în sistem public ÅŸi în sistem privat.  
Fara “consumabile” si medicamente aduse de acasa Ministrul Sănătăţii a arătat că, pe baza noului program de finanÅ£are, nicio secÅ£ie de anestezie ÅŸi terapie intensivă nu va mai avea dreptul să ceară pacienÅ£ilor să îÅŸi cumpere medicamentele sau materialele sanitare, iar medicii care vor recurge totuÅŸi la această metodă vor fi eliminaÅ£i din sistem. “Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, întăresc ÅŸi eu astăzi ÅŸi vom urmări această idee – în situaÅ£ia în care într-o secÅ£ie de anestezie ÅŸi terapie intensivă, după ce intră acest program în funcÅ£iune, cineva din conducerea secÅ£iei sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru că banul public trebuie să se ducă pentru cetăţean ÅŸi noi facem aceste eforturi ÅŸi ne-am străduit să obÅ£inem aceÅŸti bani ÅŸi să vedeÅ£i, cu modificările pe care le facem în finanÅ£are, tocmai să încercăm să rezolvăm o problemă. Mare, mică – e o problemă pe care o rezolvăm. Åži sigur, ne vom strădui să luăm fiecare problemă ÅŸi uÅŸor-uÅŸor să-i găsim soluÅ£ie fiecăreia”, a afirmat Nicolăescu. El a precizat că este clar că nu se vor putea rezolva toate problemele, întrucât nu există fonduri suficiente, dar se pot rezolva priorităţile din sistem, dându-se astfel un semnal pozitiv către populaÅ£ie. “Eu sunt liberal ÅŸi ar fi trebuit să fiu primul care să spun că da, să le dăm, să facem, să… Nu. Sunt liberal, rămân în continuare liberal, dar consider că banul public, în acest moment, este atât de puÅ£in, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit”, subliniat ministrul.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.