IREDENTISM ANTIROMANESC SI IN BULGARIA!!

IREDENTISM ANTIROMANESC SI IN BULGARIA!!

0 132
Greu de crezut, desi doua state vecine Romaniei, sunt, ca si noi, membre in UE, sentimentele iredentiste antiromanesti, mai nou sunt zgandarite si in tara de la sud de Dunare. Dar daca in judete din Transilvania ar exista cumva un "pretext"- o minoritate importanta de 1.238.000 cetateni romani de etnie maghiara – Bulgaria a marcat cu "zgomot", vineri, 7 septembrie, "a 72-a aniversare a unificării cu Dobrogea de Sud" (!!)
Faptul se intampla în urma Tratatului dela Craiova, semnat pe 7 septembrie 1940, la o lună după sinistrul Diktat de la Viena, cand Bulgaria – sprijinita de Hitler si Mussolini (!) – a profitat de rusinoasa slabiciune a Statului Roman, sub muieraticul Rege Carol al II-lea. Ca si in anul 2010, cand s-au sarbatorit cu mare pompa 7 decenii, inclusiv in Capitala Sofia, acum au avut loc manifestări cultural-politice dedicate acestui act în oraÅŸele Dobrici, Silistra, Balcic ÅŸi Tutrakan.
"Pentru bulgarii din Dobrogea, această dată este la fel de importantă ca şi unificarea Bulgariei din 1885," a declarat ritos pentru" Novinite" directorul muzeului de istorie din Tutrakan
Interesant de cunoscut sunt cateva amanunte despre comunitatea bulgara din Romania ,reprezentata pana si in Parlamentul tarii de catre un deputat.(!) Ei bine numarul bugarilor este putin peste 8000 si traiesc majoritatea in Banat, ceilalti risipiti in Bucuresti, si in judetele din zona subcarpatica a Munteniei. Cert este ca in sudul judetului Constanta, pe care indirect unii istorici bulgari il revendica, bulgarii sunt doar cateva sute!!
Ce nu se prea stie,Tratatul de la Craiova a cuprins ÅŸi o înÅ£elegere privind schimbul de populaÅ£ii, astfel încât acum în Doborogea de Sud comunitatea romănească este azi foarte redusă, în compartaie cu cea de dupa al doilea război balcanic, cand doar cei stramutati/expulzati erau circa 110.000 de romani!!. Majoritatea comunităţilor româneÅŸti trăieÅŸte în zona Vidin, în nord-estul Bulgariei. Neoficial, liderii comunităţii estimează că ar mai mai exista in Cadrilaterul candva majoritar romanesc, circa 300.000 de etnici de origine romana, în timp ce recensământul din 2010 efectuat în Bulgaria, nu a numărat decât câteva zeci de mii de etnici români.
Dar nici pomeneala de reprezentare parlamentara… La o populaÅ£ie în scădere puternică, Bulgaria riscă să numere în viitor mai puÅ£ini etnici bulgari decât minorităţi naÅ£ionale(dintre care doar cea turca se apropie de 10%!). Acestea din urmă nu sunt recunoscute în Bulgaria, pe principiul aplicat ÅŸi în FranÅ£a unde se tine seama doar de nationalitate….
Dar ele exista si nu trebuie discriminate. Dimpotriva! Exemplul Romaniei poate fi pilduitor!
 
(Prof.Deak Andrei)
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.