TVR – vrea sa evite falimentul

TVR – vrea sa evite falimentul

0 112
Varianta actuala a Proiectul programului de redresare reia mai multe dintre propunerile mentionate in raportul Grupului de lucru pe baza caruia a fost intocmit si inainteaza mai multe propuneri de modificari legislative menite sa sustina redresarea institutiei. 
Documentul reia idei vehiculate in ultima perioada de presedintele director general Claudiu Saftoiu, cum ca ar exista riscul ca SRTv sa intre in insolventa sau ca televiziunea sa se transforme in institutie exclusiv bugetara.
De la bun inceput, documentul arata ca: 
•    "Punerea in aplicare neintarziata a prezentului Program (…) va contribui la evitarea intrarii SRTV in insolventa sau a transformarii sale in institutie bugetara"
•    "La 30 decembrie 2012, odata cu expirarea termenului de gratie de sase luni prevazut in OUG 33/2012 pentru aplicarea de catre SRTV a solutiilor de redresare proprii, prezentul Program de redresare economica se va afla intr-o faza graduala de implementare, suficient de convingatoare pentru ca Parlamentul Romaniei sa aprobe Raportul de activitate al TVR, solicitat in avans fata de data legala de prezentare"
•    "Un eventual esec al Programului de redresare al TVR poate duce la desfiintarea actualei structuri si crearea uneia noi, pe criterii bugetare, cu sau fara asigurarea tranzitorie a serviciului public de televiziune de catre o entitate anume desemnata".
 
Organigrama redusa la 2340 de posturi, fata de 3321 la 30 iunie 2012
Schema organizationala propusa in proiectul programului de redresare prevede 2340 de posturi. La data de 30 iunie 2012, TVR avea in total 3321 de posturi, din care 318 erau vacante. Conducerea televiziunii a anuntat, in urma cu cateva saptamani, ca posturile vacante la data de 15 august se desfiinteaza, iar saptamana trecuta a anuntat concedieri colective in conformitate cu Contractul Colectiv de Munca – ce presupune plata unor salarii compensatorii in functie de vechime.
 
"Redefinirea" canalelor TVR Documentul arata ca "necesitatea reducerii costurilor ne indrepta inevitabil catre scaderea, cel putin pentru o perioada, a numarului de canale" prin suspendarea emisiei TVR Info si TVR Cultural.
"Licentele vor fi pastrate conform prevederilor legale aplicabile. Aceasta reducere a numarului de canale presupune transferul unor obligatii de misiune publica spre posturile TVR 1 si TVR 2. Strategia propusa este de a redefini TVR1 ca principalul vehicul de informatie si TVR 2 ca post de educatie, cultura si divertisment de natura educativa", arata proiectul de program.
•    TVR 3 ar urma sa difuzeze emisiuni produse numai de studiourile teritoriale "cu obligativitatea de a nu genera costuri suplimentare fata de resursele alocate studiourilor teritoriale – conditie sine qua non a mentinerii acestui canal"
•    Studiourile teritoriale isi vor pastra emisia regionala si dupa reorganizare si vor furniza stiri zilnice pentru Directia Stiri
•    TVR International va folosi productiile TVR 1 si TVR 2 in functie de limitarile de licenta
•    In cazul activitatilor in zona online/interactiv, nu este mentionata decat "reorganizarea TVR Interactiv"  
 
Alte masuri – grila, contracte renegociate, esalonari
Pe langa restructurari si renuntarea la TVR Info si TVR Cultural, masurile propuse in program mai includ: •    grile noi, in care se renunta "in proportie importanta" la emisiunile de 26 de minute, "consumatoare de resurse importante si fara capacitate de fidelizare", fiind preferate emisiunile 48-55 de minute. In noile, grile, Jurnalul ar incepe la 20.00, fiind precedat de luni pana joi de emisiuni de actualitate economico-financiara si urmat de talk-show-uri. Acestea ar fi urmate, de la 22.00, de filme/transmisiuni de sport •    Renegocierea unor contracte cu distribuitorii de filme
•    "modificarea cadrului legislativ care sa permita televiziunii publice posibilitatea fructificarii veniturilor proprii"
•    revizuirea tuturor contractelor comerciale existente (inclusiv cele cu distribuitorii de energie electirca pentru colectarea taxei TV, renegocierea tarifelor cu SNR)
•    Esalonarea rambursarii datoriei fiscale pe durata a 7 ani, reesalonarea datoriilor comerciale prin renegocieri directe si plata lor intr-un credit bancar  
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.