Barroso – inca o scrisoare adresa politicienilor de pe Dambovita

Barroso – inca o scrisoare adresa politicienilor de pe Dambovita

0 118
Comisia Europeana, atenta (cel putin formal) la ce se intampla in politica romaneasca si-a facut si la acest sfarsit de saptamana prezenta printr-o noua epistola, “compesata politc” fata de precedentele, lasand impresia ca si-a multiplicat sursele de informare.
PreÅŸedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ÅŸi-a exprimat vineri îngrijorarea profundă privind evoluÅ£iile recente din România legate de validarea de către Curtea ConstituÅ£ională a referendumului de demitere a preÅŸedintelui Traian Băsescu, precizând într-o scrisoare adresată premierului Victor Ponta că este crucial ca Guvernul să transmită fără întârziere CCR listele electorale relevante.
Barroso precizează că este extrem de important ca în acest context Curtea ConstituÅ£ională să fie lăsată să-ÅŸi clarifice ea însăşi poziÅ£ia în cazul în care consideră acest lucru necesar, "iar toate celelalte părÅ£i ar trebui să se abÅ£ină de la a face propriile interpretări". Oficialul european ÅŸi-a exprimat de asemenea preocuparea profundă ÅŸi faţă de "intensificarea diviziunilor dintre diverÅŸii actori politici din România ÅŸi a tonului discursului politic" afiÅŸat de partide.
Barroso a subliniat că prin intermediul premierului Victor Ponta face apel la toate forÅ£ele politice din România, din Guvern ÅŸi din opoziÅ£ie, "să acÅ£ioneze cu responsabilitate ÅŸi reÅ£inere ÅŸi să-ÅŸi concentreze atenÅ£ia extrem de ferm pe nevoia urgentă de revenire la stabilitate". În aceeaÅŸi scrisoare, Jose Manuel Barroso a exprimat îngrijorările Comisiei Europene în legătură cu acuzaÅ£iile de presiune ÅŸi intimidare a judecătorilor CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, care au fost supuse atenÅ£iei executivului UE.
"Este esenÅ£ial ca astfel de acuzaÅ£ii să fie aduse imediat în faÅ£a autorităţilor competente ÅŸi investigate în detaliu, astfel încât orice încercare de a pune presiune asupra CurÅ£ii să fie imediat eliminată, în linie cu angajamentul Guvernului României de a garanta că toate părÅ£ile se abÅ£in de la declaraÅ£ii sau de la alt tip de intervenÅ£ii menite a submina sau influenÅ£a procesul judiciar, inclusiv prin a acÅ£iona împotriva oricărei încălcări a acestui angajament", se menÅ£ionează în document.
 
Raspunsul Guvernului Ponta
Pentru prima dată Comisia Europeană observă în mod oficial că Traian Băsescu ÅŸi PDL pot fi făcuÅ£i răspunzători pentru presiuni la adresa CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, iar scrisoarea transmisă premierului Victor Ponta de preÅŸedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, conÅ£ine un mesaj echilibrat adresat de fapt tuturor actorilor politici din România. "Mesajul domnului Barroso vine practic în continuarea ÅŸi totodată completarea apelului pe care premierul României, dl. Victor Ponta, l-a lansat de curând tuturor celor implicaÅ£i în rezolvarea crizei politice. Este vorba despre un îndemn la raÅ£iune, respect reciproc, respect pentru deciziile CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, abÅ£inere de a prejudeca decizii ale instituÅ£iilor în drept" se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de Biroul de presă al Guvernului. Referitor la măsurile privind transmiterea listelor electorale către Curtea ConstituÅ£ională "este evident că informaÅ£iile de care dispune Comisia Europeană pe acest subiect sunt incomplete", iar listele solicitate de Curte sunt în responsabilitatea Biroului Electoral Central, precizează sursa citată care adaugă că verificarea acestora se face în termenul stabilit de Curte.
"Subliniem că există un termen fixat prin decizie a CurÅ£ii (31 august a.c.) pentru a primi listele ÅŸi nu există niciun indiciu care să infirme dorinÅ£a de încadrare în acest termen. Este foarte posibil ca preÅŸedintele Barroso să nu fi fost informat de existenÅ£a unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea ConstituÅ£ională. Guvernul României reia apelul adresat tuturor forÅ£elor politice să se abÅ£ină de la exercitarea oricărei presiuni asupra CurÅ£ii ConstituÅ£ionale ÅŸi să înceteze cu ameninţările la adresa funcÅ£ionarilor publici ÅŸi a autorităţilor administraÅ£iei publice locale. În egală măsură, Guvernul îÅŸi reafirmă angajamentul de a răspunde întocmai ÅŸi la timp tuturor solicitărilor venite fie din partea CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, fie a partenerilor europeni ai României", relevă comunicatul citat.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.