Congres cu ecarisaj la PSD

Congres cu ecarisaj la PSD

0 113

La finalul zilei de astazi, PSD va avea un presedinte, oricare va fi el. Presa a relatat febril in ultima vreme ca Victor Ponta, lansat pe culoarul lasat liber de retragerea lui Adrian Nastase, a castigat teren in fata lui Mircea Geoana. Informatia nu e neaparat adevarata, ci mai degraba impresia de suprafata a unei situatii controlate in subteran de Marian Vanghelie si ciracii de Bucuresti, care i-au netezit lui Geoana drumul spre fotoliul din care a uitat sa demisioneze la cinci minute de la pierderea alegerilor prezidentiale. Dar cinci minute sunt durata memoriei scurte in politica mioritica si intervalul nesemnificativ dintre doua minciuni succesive, testat si de alti politicieni.
Cu toata intentia lui Geoana de a-l amana, Congresul PSD are totusi loc. Intr-o cladire care a fost ieri vegheata de un panou urias de culoare violet, in care Vanghelie ii garanta lui Mircea victoria impreuna. Si intr-o sala cu peretii zugraviti intamplator in portocaliu, culoarea dusmanului. Asa ca, pentru a imprima alegerilor prezidentiale tonul de rosu aprins al partidului, pesedistii vor trebui sa redecoreze la congres dupa metoda deconspirata de un fost mare pesedist, Sorin Oprescu. La o recenta intalnire cu presa, edilul Capitalei reprosa ziaristilor indignati de apatia municipalitatii de a-i sanctiona pe drumarii incompetenti ca ei, jurnalistii, vor cu orice pret „sange pe pereti”.
Aceeasi nuanta carmin va avea la finele zilei si incaperea in care are loc Congresul PSD. Trebuie doar ca instinctele pesediste sa fie lasate sa se manifeste liber. Un ins precum Dan Nica, de pilda, sa nu mai intervina, asa cum a facut-o la iesirea de la guvernare a PSD, cand l-a tinut pe Ponta sa nu-l bata pe Emil Boc. Daca tot el va fi tinatorul de lesa, Nica nu mai are voie sa-l tina pe Ponta in frau, daca micului Titulescu ii va veni cheful de a-l bate mar pe Vanghelie. Comparabil ca statura cu Emil Boc, de altfel, si catalizatorul unei uri la fel de feroce in teritoriu.
Cum alde Miron Mitrea si-a deconspirat apucaturile canine cu alte ocazii, cand se declara gata sa-i rupa lui Geoana beregata, Congresul PSd are sanse sa semene cu atmosfera unui adapost de caini comunitari intaratati. Totul sub privirile nemultumite ale lui Ion Iliescu, octogenarul demisionat strategic din functiile onorifice dar dornic sa mai hinghereasca o data partidul de care trag acum zavozii in toate partile.
Tare mi-e sa nu asiste la inscenarea proverbului de ecarisaj electoral „Cainii latra, caravana Geoana trece”. Sau satra Vanghelie, ca e cam acelasi lucru.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.