Carnaval la Apata azi, 20 februarie 2010

Carnaval la Apata azi, 20 februarie 2010

0 117

Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov si Primaria Comunei Apata, organizeaza astazi, 20 februarie 2010, incepand cu ora 13.00 in comuna Apata, obiceiul traditional – Farsangul (carnaval).
Dupa conjudetenii din Ormenis si Prejmer, a venit randul locuitorilor din Apata sa petreaca de Lasatul Secului.
Satenii din Apata vor sarbatori intrarea in Postul Pastelui printr-un ceremonial traditional al comunitatii maghiare din Tara Barsei, care are rolul de a alunga duhurile rele si de a marca intrarea intr-un nou ciclu temporal.
Farsangul este un obicei traditional al comunitatii maghiare din Tara Barsei, un ceremonial de primavavara ce precede intrarea in Postul Pastelui. Se poarta diferite masti care parodiaza in principal nunta si logodna. Mastile sunt animaliere (urs, lup) si umane (doctor, preot, ghicitor, tigan, mire, mireasa), confectionate dupa imginatia fiecaruia. La pregatiri participa si fetele din sat, care-i ajuta pe feciori la confectionarea mastilor, la impodobirea animalelor (cai, magari) si a carului alegoric care conduce alaiul pe ulitele satului.
Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul, are rostul de a alunga tot ceea ce inseamna rautate, necuratenie, a infertilitatii, a intunericului si chiar anotimpul rece asimilat mortii temporare a naturii. Satenii adunati la portile caselor cinstesc alaiul cu gogosi, sume de bani, palinca si oua nefierte.
Totul este in exces: bautura si zgomotele pentru alungarea duhurilor rele si pentru intrarea in noul ciclu temporal – postul.
Obiceiul se incheie cu Balul Farsangului, care va avea loc incepand cu ora 20.00.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.