Scannerele corporale in atentia PE

Scannerele corporale in atentia PE

0 118

Daca scannerele corporale vor fi permise, acestea trebuie introduse in intreaga Uniune, insa inaintea luarii acestei decizii trebuie testate efectele acestora asupra sanatatii si riscurile de incalcare a drepturilor fundamentale, au spus miercuri in plen deputatii europeni.

Scannerele corporale: pro si contra
In momentul de fata exista la dispozitia autoritatilor doua tipuri de Scannere: Millimetre wave scanner ce utilizeaza radiatii in gama T si Backscatter X-ray ce utilizeaza radiatii in gama X”, a declarat deputatul european.
Din cate se pare atat efectele secundare cat si riscul ridicat de aparitie a bolilor cancerigene si a mutatiilor in urma unor expuneri repetate la radiatii in gama X si T sunt obligatoriu sa fie bine si corect evaluate.
Potrivit lui europalamentarului Ioan Enciu, „daca efectele si riscurile radiatiilor cu raze X sunt cunoscute din domeniul medical, unde nu se recomanda expunerea repetata la astfel de radiatii, iar pentru femeile insarcinate este interzisa, intrucat pot cauza grave modificari genetice. Efectele radiatiilor in gama Terahertz sunt mai putin cunoscute de catre cetateni. Pe langa faptul ca scannere-le cu raze T sunt capabile sa creeze imagini 3D fidele ale corpului uman, fapt ce contravine dreptului la intimitate al individului, expunerea repetata la astfel de radiatii poate duce la crearea de leziuni in lanturile ADN ce mai departe cauzeaza anomalii genetice”.
Amenintarea terorista ramane importanta in Uniunea Europeana, principala tinta a acesteia fiind aviatia civila. Deputatii europeni au abordat intr-o dezbatere eficienta scannerelor corporale, impactul acestora asupra sanatatii umane si dreptul la intimitate.
Retinem doua din pozitionarile parlamentarilor europeni, care s-au pronuntat asupra subiectului, precum si faptul ca statele au obligatia de a tine pasul atat cu amenintarile teroriste dar si efectele scanarii.
„Teroristii inoveaza, deci si noi trebuie sa facem acelasi lucru. Este nevoie de o pozitie comuna asupra acestui subiect”, declara Alfredo Pérez Rubalcaba, reprezentantul presedintiei spaniole a UE.
Charles Tannock (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit) aratata ca radiatiile cu ioni, care sunt impuse pentru prima data, sunt periculoase pentru piele si tesuturi.
Sigur ca trebuie sa avem in vedere realizarea unui echilibru in abordare si in seturile de masuri care se impun intre cei care vorbesc de drepturile fundamentale, sanatate sau securitate fara sa uitam de existenta ca dreptul la viata este cel mai fundamental.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.