Becurile economice sunt BOMBE CU CEAS

Becurile economice sunt BOMBE CU CEAS

0 132

Noul trend in materie de iluminat impus de Uniunea Europeana este folosirea becurilor economice fluorescente. Acestea au fost laudate indelung in tot felul de campanii de marketing pentru consumul mic de energie si pentru „luminozitatea” lor, superioara becurilor cu filament. Acestea din urma vor putea fi vazute doar in vitrinele muzeelor incepand cu anul 2012.
Cu toate acestea s-a dovedit faptul ca aceste becuri „ecologice” recomandate obligatoriu de UE sunt adevarate bombe cu ceas care stau sa explodeze si sa provoace intocmai reversul medaliei, fiind extrem de toxice pentru mediul inconjurator.
Materialele toxice din care sunt fabricate becurile ecologice ajung in gropile de gunoi, de unde componentele chimice se scurg in sol si in apa si duc la otravirea pestilor si a florei acvatice. Asadar, daca nu sunt depozitate corespunzator, becurile „eco” alese de UE se pot transforma intr-unul dintre cei mai mari inamici ai mediului.
Depozitarea mercurului se face prin obtinerea unor forme insolubile, cum ar fi sulfura de mercur (compus inofensiv), insa e otravitor in forme solubile, cum ar fi clorura de metil.
Romania nu dispune la ora actuala de nici un astfel de centru. Singurele modalitati prin care utilizatorii de becuri economice le pot recicla sunt sa le duca la centrele de colectare selectiva sau sa le returneze dupa consum magazinului de unde le-au cumparat.
In momentul de fata, in Romania nu exista nici o facilitate de reciclare a acestor becuri. La nivel european sunt 54 de astfel de centre, iar cel mai aproapiat de noi este cel din Slovacia.
Magazinele din Uniunea Europeana nu mai are voie sa cumpere becuri incandescente de 100 W sau alte corpuri de iluminat mate, dar le pot vinde in continuare pe cele din stoc, potrivit unei decizii a Comisiei Europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.