La Brasov, impozitul pe cladiri nu se mai schimba

La Brasov, impozitul pe cladiri nu se mai schimba

0 188

Este drept, acest lucru se refera doar la majorarea printr-o re-zonare a municipiului, scumpirea birului annual cu 20% ramanand in vigoare.
Primarul Brasovului a anuntat recent ca municipalitatea a hotarat sa renunte la proiectul privind o noua zonare a orasului, ceea ce ar fi insemnat si marirea, in unele cazuri, a impozitelor pe cladiri si terenuri. Scripcaru a declarat ca decizia privind o noua zonare a fost amanata cel putin pana anul viitor.
Hai s-o vedem si pe asta!

George Scripcaru a sustinut “Masura vine ca un rezultat al analizelor realizate cu specialistii Directiei Fiscale si cei din Comisia Economica a Consiliului Local, cu care ne aflam in plin proces de elaborare a proiectului de buget pentru acest an. Astfel, am constatat ca, in conditiile in care ne angajam sa operam reduceri semnificative la capitolul cheltuielilor publice, vom putea suplini lipsa acestor bani”.

Banuiala mea este insa aceea ca au existat prin Primarie si cativa mai cu glagorie si care l-au tras de maneca sa o lase mai moale cu trecutul unor portiuni de oras tip jaf in zone superioare, implicand astfel si un impozit mai mare. Sau poate intra si strada Ceahlau in zona A?

Primarul a aratat ca era vorba de circa 500.000 de lei care ar fi urmat sa fie incasati de la contribuabili dupa rezonare, dar ca aceasta suma va fi compensata prin reducerea cheltuielilor:
“Este o situaþie economica delicata pentru majoritatea cetatenilor municipiului si pentru firme, iar pe parcursul elaborarii proiectului de buget am sesizat ca putem renunta la masura, venind astfel in sprijinul brasovenilor, pentru a-i ajuta sa treaca cu bine peste acest an greu. Decizia priveste in mod direct persoanele fizice care detin in proprietate terenuri si cladiri, dar si pe cele juridice care detin suprafete de teren”, a spus Scripcaru.
In momentul de fata, o persoana fizica achita sumele reprezentand darile locale cu 20% mai mult decat anul trecut, asa cum prevedea o alta HCL, existand, insa, posibilitatea unei reduceri de 5% din cuantum daca achita integral obligatiile catre bugetul local pana la data de 31 martie.

Seful Directiei Fiscale Brasov, Marian Voinescu, a declarat ca tuturor celor care si-au achitat deja impozitele pe terenuri si cladiri in cuantumul stabilit initial li se va restitui diferena.Trebuie doar sa faca o cerere in scris si, dupa recalculare, vor primi la domiciliu o instiintare asupra datei la care sunt programati sa-si ridice banii.
Mie chestia asta cu restituirea mi se pare cu cantec, fiind patit, candva. Ai de dat bani si intarzii, te incalta cu penalizari. Ai insa de primit bani de la Fisc, asa cum este in cazul de fata, esti indelung sfatuit sa-I lasi acolo in contul unor viitoare datorii catre stat. Deie Domnul sa nu fie asa!
Voinescu a amintit si ca, in baza a doua hotarari ale Consiliului Local, si persoanele juridice pot beneficia de reducerea impozitelor anuale:
“Este vorba de firmele care realizeaza investitii de o anumita valoare si care creaza si locuri de munca. Exista trei criterii de evaluare, in baza carora se calculeaza reducerea contributiilor catre bugetul local, aceasta putand merge chiar si pana la 100%. Este vorba de numitele scheme de minimis, reglementate de Guvern si aprobate de forul deliberativ municipal. A doua reglementare a Consiliului Local se refera la facilitatile de care pot beneficia firmele care-si desfasoara activitatea in incinta parcurilor industriale”.

Iata si un exemplude calculare a impozitului.
Impozitul pe cladire pentru o garsoniera de 35 mp, aflata in zona C a municipiului, a fost in 2009 per total de 68 de lei. In acest an, dupa noua zonare, trecand in categoria B, unde cresterea era de 56%, precum si aplicandu-se cresterea de 20% a tuturor taxelor si a impozitelor locale, proprietarul ar fi trebuit sa plateasca un total de 89 de lei. Dupa decizia Primariei de a amana aplicarea efectelor modificarilor pe zone, pentru garsoniera data ca exemplu, proprietarul va avea de achitat doar 75 de lei, adica mai mult decat anul trecut cu doar doua paini si jumatate, pana nu se va scumpi si aceasta.
Bun, dar sunteti convinsi ca se va scapa chiar asa de usor? Mai nou, cand ti se zambeste in fata trebuie sa te astepti la scatoalce serioase pe la ceafa.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.