Codul bunelor maniere la BIROU

Codul bunelor maniere la BIROU

0 136

Luate separat aceste “infractiuni” par minore: uiti sa-ti setezi telefonul pe vibratii si dintr-odata „Infernul Discotecii” se dezlantuie in intreaga sala de conferinte. Comanzi un sandvis cu pastrama pentru pranz, fara sa realizezi ca in jurul tau colegii saliveaza sau sunt nemultumiti de mirosul care vine dinspre farfuria ta. Lasi privirea undeva pierduta in monitor in timp ce unul dintre colegii de birou vine sa-ti povesteasca despre problemele lui familiale.
In timp ce toate acestea par sa fie doar niste mmici „scapari”, ele pot da nastere la resentimente intre colegii de munca. „Este ca intr-un mariaj. Acele lucruri mici care se aduna si la un moment dat dau pe afara”, spune Jacqueline Whitmore, fondator al EtiquetteExpert.com si autoarea a cartii “Business Class”.
Studiul realizat comenteaza costurile si scaderea productivitatii in randurile salariatilor americani care sunt tratati rau de colegi sau superiori si se simt frustrati din acest punct de vedere astfel incat nu se mai pot concentra asupra muncii pe care o au de facut.
Insa veste buna este ca cei mai multi dintre noi nu intentionam sa-i jignim pe colegii nostri, spune Peter Post, director al Institutului Emily Post si autor al cartii „Avantajul Etichetei in afaceri”. „Marea mjoritate a angajatilor nu vor sa fie nepoliticosi cu colegii lor. Din contra, vor sa fie placuti de acestia”, spune Post.
Problema apare, spune el, cand oamenii nu reusesc sa-si examineze propriul comportament din perspectiva celorlalti. De exemplu, contabila nu realizeaza ca vocea ei se aude de la parter la etajul al treilea atunci cand vorbeste cu furnizorii, dar cand ajunge in bucatarie si vede vasele nespalate lasate de colegul ei IT-ist, o ia razna: „Ce crede el? Ca sunt servitoarea lui ca sa spal dupa el?”
O eticheta de afaceri corespunzatoare nu inseamna neaparat formalism exagerat. Este vorba sa te abtii de la actiuni lipsite de maniere. Luate individual, toate aceste „infractiuni de birou” par minore. Dar puse laolalta sunt reteta ideala pentru distrugerea relatiilor colegiale.
Iata cateva exemple concrete de astfel de acte lipsite de bun simt:
1. Sa trimiti sms-uri in timpul unei conferinte este o jignire pentru participanti care sunt jigniti de lipsa ta de interes
2. Sa consumi mancaruri puternic „mirositoare”: usturoi, ceapa, sarmale, etc.
3. Sa tii o sedinta pe hol
4. Sa scrii e-mail-uri intr-un limbaj „oral” sau cu prescurtari

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.