2009 – an politic agitat in Judetul Brasov (2)

2009 – an politic agitat in Judetul Brasov (2)

0 162

Romania sufocata de alegeri
O clasa politica lipsita de responsabilitate sub “conducerea inteleapta a carmaciului” de la Cotroceni a tarat tara, incepand cu anul 2007, intr-o campanie electorala cu trei scrutinuri. Romanii au fost chemati la urne intre 2008 – 2009 de trei ori pentru sustinerea/desfasurarea de alegeri locale, alegeri europarlamentare si alegeri prezidentiale.
La Brasov batalia pentru locale a marcat “pacea” dintre cei doi sefi, fosti “colegi” in Alianta D.A., George Scripcaru (PD-L) respectiv liberalul Aristotel Cancescu si confirmarea caderii PSD. La acestea se adauga disparitia partidelor mai mici din reprezentarea judetului si razboiul din Consilioul Local al municipiului Brasov . Aici PNL-istii sunt anihilati si umiliti de forta primarului Scripcaru, inexistenta liberalilor si „cooperarea” tacita a reprezentantilor PSD a lasat Consiliul fara opozitie in cele 18 luni scurse de la alegerile locale.
Alegerile europarlamentare din sapte iunie au mobilizat foarte putini alegatori. Prezenþa la vot a fost de doar 24%. La nivel judetean, asa cum era de asteptat, cel mai bun scor a fost obtinut de PD-L -33,33% (o mobilizare exemplara), urmat de PSD, in scadere, cu – 22,61% si PNL cu un procent de 19,53%. Este remarcat, faptul ca dincolo de rezultat, stau cauzele in urma carora nici macar un candidat brasovean nu ajunge la Bruxelles… Principala cauza a acestui esec este faptul ca pana la acest scrutin europarlamentar, Brasovul era bine reprezentat dar… datorita lipsei unor candidati de forta (credibili), dezinteresului si lipsei de implicare a liderilor politici locali in lupta cu/din conducerile centrale pentru obtinerea unor locuri eligibile pe liste, s-a ratat o astfel de ocazie.
Va reamintim doar ca liderii locali ai principalelor partide, sunt prezenti si in conducerile centrale, G. Scripcaru – vicepresedinte PD-L, Aristotel Cancescu – vicepresedinte PNL si la fel Nita Constantin… vicepresedinte PSD.
La scrutinul pentru alegerea presedintelui si la Referendumul pentru Parlamentul unicameral s-au prezentat la vot mult mai multi brasoveni decat la „locale”. Procentul a fost de peste 55%.
In plus, anul acesta brasovenii erau cat pe ce sa fie chemati chiar si la un Referendum local pe tema legalizarii prostitutiei si drogurilor. Acesta urma sa fie organizat pe sase decembrie, dar slaba preocupare a sefului liberalilor (si a CJ), alaturi de faptul ca putea fi pus intr-o situtie delicata (in urma unui vot pozitiv se liberaliza prostitutia si consumul de droguri la Brasov???) astfel ca s-a regizat o noua situatie, prin care sa nu fie indeplinite la timp procedurile pentru desfasurarea lui.

Promovari si scandaluri politice
Anul 2009 a fost “benefic” pentru cativa politicieni brasoveni care au ajuns in functii de conducere la nivel national. Practic au fost “rasplatite” diferitele “serviciuri”, o paleta larga, care se intinde de la tradari si dezertari pana la blocarea unor plecari. Cea mai puternica pozitie este obtinuta de Constantin Nita (de peste un deceniu seful PSD Brasov) ca ministru al IMM-urilor, autor al „forfetarului” (ce a ucis 120.000 firme), subprefectul Szakal Andras (ex UDMR) devinind peste noapte PD-L, i se daruieste presedintia Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si vicepresedintele Consiliului Judetean, Otilian Neagoe (PSD), in prezent apartinic primeste cadou (negocieri si rasplata unor “servicii”) functia de vicepresedinte al Oficiului Concurentei. La acestia se alatura consilierul local Mihai David (PSD) care merge mare sef la Hidrolectrica, Marius Fecioru si Sorin Munteanu, ambii de la PD-L, ocupa doua posturi la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor si respectiv la Ministerul Turismului. Si mai urmeaza si altii mai mici si fara prea mare insemnatate, de-un biet zgarciulet al ciolanului. Pentru toate promovarile nu putem consemna decat un aport egal cu zero pentru tot ce inseamna interesul cetatenilor din Judetul Brasov. Pentru a exemplifica, va reamintim ce inseamna o astfel de promovare pentru clujeni : doar pentru modernizare la Aeroportul din Cluj-Napoca “s-au dat de la Guvern” peste 100 milioane de euro.
De ce la altii se poate si la Brasov – NU ?
Trecand la scandaluri vom incepe prin a evidentia recordul absolut obtinut de „protestarul” Botorog platit sa manifeste in fata Prefecturii, impotriva lui Scripcaru, aproape patru ani.
In principalul for “legislativ”, cel judetean, dar si in cel al municipiul Brasov nu au lipsit scandalurile. La consilul Local Brasov, dupa aplicarea legii in stilul special al clasei politice romanesti, practic liberalii lui Cancescu sunt anihilati complet. Este de neinteles cum un politician cum este Cancescu, cu experienta cel il detaseaza in zona politicienilor locali, doua mandate de senator (PD) si trei mandate de presedinte a CJ Brasov (independento-liberal), nu poate fi in stare sa gaseasca solutii pentru a debloca situtia din CL Brasov?
Alte multe conflicte s-au iscat de fiecare data in Consilul Judetean dupa rectificarile bugetare. Majoritatea PNL, PSD si UDMR de aici a fost acuzata de PD-L ca a dat cea mai mare parte din bani catre primariile conduse de edilii din cele trei formatiuni politice, adica vechea minge de ping-pong in asemenea imprejurari.
Pe de alta parte, majoritatea din CJ sustine ca primariile portocalii au primit mai multi bani direct de la guvern, direct prin OUG.

Dan Bota si Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.