2009 – an politic agitat in Judetul Brasov (1)

2009 – an politic agitat in Judetul Brasov (1)

0 132

Anul 2009 a fost unul zbuciumat atat pe scena politica nationala, cat si la nivel local. Modificarea majoritatii politice, dupa alegerile parlamentare din 2008, a dus la schimbari majore in institutiile deconcentrate din Brasov. Iar in 2009 electoratul a fost chemat sa participe la doua tipuri de alegeri, cele europarlamentare si cele prezidentiale.
Dupa formarea guvernului PD-L-PSD au avut loc foarte multe schimbari pe scena politica brasoveana. In urma unui protocol semnat la nivel local, sefia instituþiilor deconcentrate a fost impartita in mod egal intre cele doua partide. Decizia a fost pusa in aplicare cu ajutorul unei ordonante de urgenta prin care directorii executivi au fost inlocuiti cu directorii coordonatori. Astfel, au aparut situatii in care o institutie a schimbat, intr-un an, de la doi si pana la patru directori. Este cazul, de pilda, al APIA, este cazul Spitalului Judetean sau a Directiei Generale a Finanþelor.
Dupa iesirea PSD de la guvernare, in octombrie, majoritatea sefilor numiti de PSD au fost schimbati. Vorbim aici despre Directia de Sanatate Publica sau Comisariatul pentru Protectia Consumtorului etc.
Dincolo de miscarile politice nationale si locale este de retinut mentinerea stabilitatii conducerii Consiliul Judetean (PNL, PSD si UDMR) o adevarata coalitie anti PD-L care ramane in functiune.

Dezertari, demisii si excluderi
Partidele politice brasovene au trecut in anul 2009 prin provocari, excluderi, numiri, infrangeri. In martie, organizatia municipala a PSD si-a ales un nou presedinte. Este vorba despre Mihai Ghirda, care i-a luat locul consilierului local, Mihai David. Cu mai multa rezonanta prin evolutia politica a personajului este preluarea conducerii liberalilor din Brasov de zarnasteanul Puchianu Ioan dupa un stagii politice la PD su APR.
Pentru ca nu s-a prezentat la sedinta in care s-a votat motiunea de cenzura care a dus la destituirea cabinetului Boc, deputatul Gabriel Tita Nicolescu a fost exclus din partid. El a fost ales in colegiul uninominal patru si face parte, acum, din grupul independentilor.
Si in Partidul National Liberal apele au fost destul de agitate anul acesta. Consilierii locali Gabriela Urse, Radu Jica si Gheorghe Tanase au fost exclusi din partid.
Motivele sunt diverse. Jica si Use au fost dati afara pentru ca au acceptat sa fie numiti consilieri chiar daca erau mai jos pe listele partidului, iar Tanase pentru ca nu ar fi sustinut interesele partidului. Toti trei sunt inca membri ai Consiliului Local.
PD-L a schibmat, in 2009, mai multi sefi de organizatii locale, iar fostul europarlamentar Dragos David a devenit prim-vicepresedintele organizaþiei judetene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.