Junii au iesit la colindat dupa patru decenii

Junii au iesit la colindat dupa patru decenii

0 144

Dupa patruzeci de ani de tacere, colindele Junilor au rasunat din nou pe strazile Scheiului. Juni dorobanti, tineri si rosiori au reinnodat o traditie straveche: s-au imbracat in frumoasele straie traditionale, si-au dres glasurile si au pornit la colindat cu cantece peste care se asternuse colbul uitarii. Prima gospodarie la care s-au oprit n-a fost doar o casa, ci chiar Muzeul Primei Scoli Romanesti. Junii scheieni au o pretuire aparte pentru profesorul Vasile Oltean, pe care il considera parintele lor spiritual, care nu conteneste sa scrie si sa cerceteze arhivele muzeului, in cautare de marturii uitate despre datinile Scheiului.
Unul din textele colindelor pe care le-au cantat aseara junii este scris in piesa de teatru Ticuta, semnata Sterie Stinghie, un autor pe care profesorul Vasile Oltean il cunoaste din arhivele muzeului. Daca stia textul scris, nu-l mai auzise pus pe note pana la vizita pe inserat a junilor, care l-au colindat cu voci grave, barbatesti.
Junii scheieni sunt hotarati, daca tot au reinviat o datina straveche, sa nu mai intrerupa traditia colindatului pe strazile Scheiului, ai carui locuitori obisnuiau candva sa cante dumnezeieste in ajun de Craciun.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.