Micul Siren si Marea Printesa

Micul Siren si Marea Printesa

0 131

Desi stia ca ceva e putred in Danemarca, Traian Basescu s-a dus glont la Copenhaga, dupa ce l-a uns pentru a treia oara premier pe Emil Boc. Probabil ca mirosul de naftalina in care l-a impachetat pe Boc la ultima debarcare si i-a spus sa stea nemiscat pana dupa alegeri a fost atat de intepator ca presedintele proaspat validat s-a dus sa-i tina companie Micii Sirene. A carei taliei modesta nu difera cu mult de cea a personajului pe care l-a abandonat pentru cateva zile in Romania.
Daca desemnarea lui Emil Boc i-a enervat pe adversarii lui Traian Basescu, mai ales ca au ratat cu aceeasi ocazie si intrarea la guvernare, trebuie ca i-a bulversat si pe sustinatori. Carora le mai ramane doar sa spere ca Traian Basescu nu era setat din start pe numirea lui Boc si s-a consultat doar formal cu liderii partidelor ci, dimpotriva, a facut singura alegere pe care i-au lasat-o pretentiile imposibil de satisfacut ale negociatorilor.
Stiind metehnele de un mandat ale lui Traian Basescu, prima varianta este de departe mai plauzibila, in ciuda aparentelor de consultant impaciuitor al mediului politic ostil pe care le-a exhibat presedintele in cursul negocierilor transmise copios in direct. Si pretentia cu ambalaj modest de a fi consultat de premier doar in privinta ministrilor care fac parte si din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a fost o fandoseala cu pretentii de concesie La Guvernul restrans pe care il pritoceste Boc, jumatate din ministri, si inca partea aia cu ministerele cheie, fac parte din CSAT.
Asa ca tombola cu o singura oferta n-avea cum sa nu-l dea castigator pe Boc. Singura fisura in concubinajul presedinte-premier parea sa se fi produs in momentul cand, invitat la negocieri fiind PD-L-ul, presedintele l-a corectat ranjind pe Boc, dupa ce premierul in devenire uitase sa recite slugarnic toata poezia obiectivelor prezidentiale, anuntate in campanie si pe care Boc premierul urma sa si le insuseasca. E posibil ca, suspendat de atatea ori, imponderabilul Boc sa fi pierdut pentru scurt timp contactul cu solul ideilor fertile ale sefului sau de la Cotroceni. Pentru cei care au vrut neaparat sa vada in asta un semn, mica disensiune Basescu-Boc e citita drept mostra indubitabila a faptului ca presedintele l-a numit pe mititel doar ca sa-l sacrifice in curand.
In spatele lui Boc se vad insa ca prin ceata figuri ce vor deveni tot mai vizibile pe masura ce premierului ii expira scadenta formarii Cabinetului. Din fasii de abur(eala) se intrupeaza fantomatic silueta duduii Udrea, ce parea sa fi inteles aversiune cu care e privita si s-a retras in ultima vreme. Pare-se, insa, ca Elena vrea iar Turismul, plus un mizilic de Dezvoltare la titulatura ministerului.
Asa ca presedintele s-a dus degeaba pana-n Danemarca sa contemple putrejunea pe care o denunta patetic de veacuri printul lui Shakespeare. Putea ramane in tara, ca avea parte de acelasi spectacol: Micul Siren si Marea Printesa vor si ei parca sa spuna ca ceva e putred in Guvernul Boc.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.