BEC: rezultate finale dar si provizorii!

BEC: rezultate finale dar si provizorii!

0 198

Rezultatele finale, anuntate luni de BEC, sunt urmare a centralizarii tuturor datelor primite dar au si un caracter de provizorat pana la solutionarea contestatiilor.
Potrivit purtatorului de cuvant al BEC, Marian Muhulet, au fost primite electronic toate procesele verbale din toate sectiile de votare.
Traian Basescu, candidatul sustinut de PD-L la alegerile prezidentiale, a obtinut 50,33% (5.275.808 de voturi) la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, iar candidatul Aliantei PSD+PC, Mircea Geoana – 49,66% (5.205.760 de voturi), potrivit rezultatelor finale provizorii centralizate de Biroul Electoral Central din toate sectiile de votare.
Numarul total al alegatorilor inscrisi in copiile listelor electorale permanente este 18.303.224, iar la urne s-au prezentat 10.620.116, adica 58,02%. Numarul total al voturilor valabil exprimate a fost de 10.481.568, respectiv 98,69%, nule fiind declarate 138.476, reprezentand 1,3%.

Cateva date semnificative
Traian Basescu a ramas preferatul ardelenilor, dar fata de turul intai a castigat Harghita si Covasna cu aproape 60 de procente si a pierdut Salajul la 5 procente diferenta fata de Mircea Geoana. Traian Basescu a fost votat de peste 57 la suta in Transilvania, iar scorul cel mai mare l-a avut la Arad – cu 28%, la Cluj – cu 25%, la Sibiu – cu 23%, la Alba – cu 21% mai mult decat Mircea Geoana.
Mircea Geoana a reusit doar la Vaslui si la Botosani sa-l depaseasca pe presedintele in functie cu mai mult de 20 de procente. Potrivit sondajelor de opinie facute la urne, Mircea Geoana a cules intre 65 si 75 la suta din voturile alegatorilor liberali.
Forta UDMR, intr-o evidenta scadere, l-a ajutat pe Traian Basescu care a preluat conducerea detasat in Secuime, unde s-a apropiat de 60 la suta. Actualul presedinte nu a depasit insa performantele fostului premier Adrian Nastase, care in 2004 a reusit sa stranga peste 75 la suta din voturile exprimate in Covasna.
In afara tarii presedintele Basescu a castigat cu aproape 80 de procente.
In Bucuresti s-a mers pe mana lui Geoana, Basescu pierzand lupta, in medie, cu trei procente.

Diaspora a dat lui Basescu un nou mandat
115.832 de romani din diaspora l-au votat pe Traian Basescu, ceea ce inseamna 1,09 la suta din totalul celor care au votat duminica.
In conditiile in care diferenta dintre Traian Basescu si Mircea Geoana dupa numararea tuturor voturilor este de 0,6 la suta, sociologii sustin ca presedintele in functie castiga datorita diasporei.
Reamintim ca imediat dupa ora 21, duminica seara, Traian Basescu a facut un apel pentru sustinere catre toata diaspora. Reactia “diasporei” s-a vazut – Basescu remontat diferenta si a ajuns presedinte.
In Italia s-au inregistrat 42.000 de votanti, in Spania 35.900 de votanti si peste 8.500 de votanti romani in SUA. In Republica Moldova, 95 la suta din cei 12.257 de alegatori l-au preferat pe Traian Basescu.
Traian Basescu le-a multumit celor care l-au votat cu o mentiune speciala pentru diaspora, fiindca pentru prima data dupa 1989 au votat intr-o masura atat de mare.

Rezultatele urmeaza sa devina definitive abia dupa solutionarea contestatiilor si, ulterior, validarea de catre Curtea Constitutionala.
Reamintim ca PSD a declarat ca va contesta rezultatele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.