Investitii tot mai putine

Investitii tot mai putine

0 146

Astfel, investitiile in lucrari de constructii noi au scazut in trimestrul trei cu 17,9%, la 9,39 miliarde de lei, in timp ce investitiile in utilaje, care includ si mijloacele de transport, s-au diminuat cu 43,5% fata de perioada corespunzatoare din 2008, la 5,37 miliarde de lei.
Alte chetuieli de investitii, in suma de 1,37 miliarde de lei, au scazut cu 47% fata de trimestrul trei 2008.
De asemenea INS noteaza ca in trimestrul trei 2009 se constata o scadere a ponderii utilajelor in total investitii cu 5,5 puncte procentuale, dar si a investitiilor in alte cheltuieli, cu 2 puncte procentuale. Ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi a crescut cu 7,5 puncte procentuale.
Dupa primele noua luni ale anului, investitiile concretizate in lucrarile de constructii noi au insumat 23,42 miliarde de lei, reprezentand 54,4% din total, fata de 48,1% in aceeasi perioada a anului trecut.
Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 16,05 miliarde de lei, respectiv 37,3% din total, in scadere de la 44% in perioada similara din 2008.
Pe de alta parte, INS precizeaza ca ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii au fost comertul cu amanuntul si industria.
Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.