Pica Basescu. Incotro PD-L?

Pica Basescu. Incotro PD-L?

0 140

Oare ce se va intampla cu PD-L daca Traian Basescu pierde alegerile?
Mircea Geoana – presedinte, Klaus Johannis – premier al unui guvern politic din care sa faca parte PSD, PNL si UDMR. E scenariul de groaza pentru PD-L, dar unul destul de probabil, dupa cum arata primele calcule ale hartiei dupa turul I al prezidentialelor. Pentru pedelisti ar urma revenirea in opozitie, si asta fara un Traian Basescu, care a anunþat ca nu va reveni in partid si un congres la inceputul anului viitor.
Chestia cu nerevenirea este totusi discutabila, caci si ursul revine la stup. Iar povestea cu plecatul pe mare poate deveni reala daca Basescu nu a reusit sa piteasca, in cei cinci ani de domnie, toate semnele de proasta purtare, recte binecunoscutele dosare.
Infrangerea posibila a lui Traian Basescu pe 6 decembrie arunca PD-L intr-o situatie extrem de dificila. Democrat-liberalii vor parasi bancile puterii pentru a se intoarce, dupa numai un an, in cele ale opozitiei. Iar de data aceasta, fara locomotiva electorala din ultimii ani, reprezentata de seful statului.

Basescu a declarat, in urma cu cateva luni, ca daca nu va castiga un nou mandat de presedinte (intuitia jucatorului?, n.a.), se va retrage din politica:
“Dupa ce ti-ai terminat mandatul ramai fost presedinte al Romaniei si atat, nu mai esti nimic in politica. Niciodata nu voi mai reveni intr-un partid, mi se pare umilitor ca acela care a primit mandatul de sef al statului roman sa intre in jocuri politice de genul ‘unde punem sef de organizatie’”.
Ulterior, intr-o emisiune la TV, seful statului a si explicat ce vrea sa faca daca va pierde batalia pentru Cotroceni:
“Daca mi-o termin acum, in decembrie, (activitatea de presedinte, n.a.), marea mea dorinta e sa mai plec un an pe mare. Daca mai stau 5 ani, o sa raman doar intelept dupa doua mandate. O sa fiu prea in varsta ca sa mai plec pe mare”, a marturisit Basescu. Prezidentiabilul PD-L si-a reinnoit de altfel recent brevetul de pilot de nava.
Si uite cum, indirect, Traian Basescu recunoaste ca s-a folosit de partid ca de o trambulina, ca sa ajunga in varful statului. Dupa aceea ce mai conteaza? Este o zdreanta murdara.

Daca Basescu stie ce va face, cu formatiunea care-l sustine lucrurile par ceva mai incerte. In urma cu cinci ani, cand Traian Basescu a castigat Cotroceniul, PD pe atunci era cea de-a doua formatiune ca pondere a Aliantei DA. Iar de atunci, democratii deveniti si liberali prin inghitirea factiunii Stolojan din PNL au tot crescut – a strans primari, presedinþi de consilii judetene, consilieri – ajungand sa fie partidul cu cei mai multi parlamentari in prezent.

Este greu de crezut ca perspectiva Opozitiei, acolo unde s-ar putea trezi singur dupa 6 decembrie, nu va afecta partidul. Iar pierderea alegerilor prezidentiale ar putea afecta si ierarhia PD-L.
La inceputul anului viitor e programat un congres unde se va pune la bataie functia de presedinte, detinuta in prezent de Emil Boc. Premierul interimar si-ar putea pastra scaunul la partid, declara recent prim-vicepresedintele Adriean Videanu, insa nu e exclus sa apara contracandidati.
Sau chiar sa se fragmentize partidul, spre disparitie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.