Statistica provizorie MAI asupra infractiunilor electorale

Statistica provizorie MAI asupra infractiunilor electorale

0 163

Reprezentantii MAI afirma ca, in ziua alegerilor, au fost consemnate peste 1.300 de incidente electorale, dintre care 106 fiind infracþiuni.
Ultima centralizare a incidentelor electorale efectuata de Ministerului Administratiei si Internelor, data publicitatii ieri, a aratat ca numarul sesizarilor privind incidentele electorale a crescut la 1.327, iar cel al infractiunilor la 106, a declarat purtatorul de cuvânt al MAI, Christian Ciocan.
De asemenea, au fost aplicate 92 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 188.000 de lei.

Potrivit lui Christian Ciocan, 658 dintre acestea s-au inregistrat in mediul rural si 669 in mediul urban. Cele mai multe infractiuni se refera la vot multiplu, darea de bani, stampile deteriorate sau lipsa, introducerea in urna a unor voturi suplimentare si mita electorala.

In Focsani, politistii au deschis un dosar penal dupa ce o femeie a constatat ca in dreptul numelui ei pe listele electorale figura deja o semnatura, iar in Teleorman doi barbati au fost prinsi cu cate doua buletine de vot pentru presedinþie. Ulterior, s-a stabilit ca presedintele sectiei de votare le-a inmanat celor doi buletinele.

De asemenea, la Braila, doi barbati au fost prinsi cu cate doua voturi, iar verificarile ulterioare au aratat ca acestia primisera buletinele de la un membru al comisiei de votare.

La Galati, un barbat care nu avea drept de vot pana in 2014, s-a ales cu dosar penal dupa ce a incercat sa voteze, iar in Argea sunt verificate sapte persoane despre care se presupune ca au votat de mai multe ori.
Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj a intocmit trei dosare penale in urma unor infractiuni sesizate la alegerile prezidentiale. Purtatorul de cuvant al IPJ Cluj, Gina Pop, a declarat ca este vorba de o infractiune de fals intelectual si uz de fals in comuna Vad, in cazul unei solicitari pentru urna mobila, o infractiune de oferire de bunuri in schimbul votului pentru un candidat, in comuna Capusu Mare si o infractiune de tentativa de introducere de voturi suplimentare in urna, la o sectie din Cluj-Napoca.

Cele mai multe sesizari privind incidente electorale au fost inregistrate in Capitala – 159, si in judetele Dambovita, Olt, Arges, Calarasi, Mures, Buzau.
Despre primele incidente, printre care si cele din judetul Brasov, am scris in numarul de ieri al cotidianului nostrum.
Cercetarile continua si nu este exclus sa iasa la iveala buboaie si mai mari.
Principalul ar fi insa ca aceste dosare sa si fie finalizate, iar vinovatii sa manance o vreme arpacas dupa gratii, asa cum o merita oricine incalca legile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.