Scriitorul Cancescu ingroapa „Astra” din condei

Scriitorul Cancescu ingroapa „Astra” din condei

0 203

Aristotel Cancescu a pierdut revista Astra pe drumul de la redactie la biblioteca! Cu o semnatura, seful judetului a suspendat aparitia singurei reviste de cultura a judetului si i-a disponibilizat pe cei 3 redactori, care vorcontesta decizia in instanta. In dispozitia de suspendare semnata de Cancescu se spune ca revista va fi scoasa din decembrie de Biblioteca Judeteana George Baritiu. Directorul bibliotecii nu stie nimic de planurile lui Cancescu.
Numarul din noiembrie al Revistei Astra ar putea fi ultimul editat de redactorii care o scot regulat de trei ani incoace. Redactia revistei a primit in urma cu trei zile o dispozitie semnata de presedintele Consiliului Judetean prin care li se comunica retragerea finantarii, trecerea revistei la Biblioteca Judeteana si disponibilizarea personalului actual. Disponibilizatii, printrevcare Doru Munteanu, presedintele filialei Brasov a Uniunii Scriitorilor, sustin ca decizia este ilegala si sunt decisi s-o conteste in justitie.
Dupa ce in anul 2000 aparitia revistei a fost suspendata, in 2006 plenul consiliului judetean hotara reluarea finantarii prin hotarare de consiliu, care a stabilit si bugetul de 4 miliarde de lei vechi pe ani. Reprezentantii Bibliotecii Judetene, cei care, potrivit deciziei semnate de Cancescu, urmeaza sa se ocupe de editarea revistei nu stiu nimic si refuza sa faca orice declaratii. Doru Munteanu crede seful judetului a vrut, de fapt, sa ingroape revista.
Astra are o traditie impresionanta. Primul numar a fost publicat in 1966; pe parcursul timpului si-a schimbat frecventa aparitiilor, devenind din publicatie lunara trimestriala. In anul 2000 existau chiar doua reviste Astra, dar amandoua incetau sa apara in acelasi an. Din anul 2006 revista a aparut lunar neintrerupt, bucurandu-se de difuzare in intreaga tara.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.