Dezbateri sau balci electoral?

Dezbateri sau balci electoral?

0 171

Traian Basescu si Crin Antonescu vor participa astazi la o dezbatere publica, la Cluj. Moderator a fost propus jurnalistul Robert Turcescu.

Ambii candidati au confirmat ca vor participa, astazi, la dezbatere. Inaca nu a fost stabilit deocamdata locul unde va avea loc intalnirea.

„L-am contactat pe Sever Voinescu si l-am intrebat ora, locul si armele. Am stabilit ora 15,00. Si ei (PD-L – n. a.) erau asa oarecum nesiguri pentru ca nu organizasera ceva. Era organizat de domnul Geoana. A ramas sa vedem locul, dar am stabilit ora 15,00. Dansii l-au propus pe Robert Turcescu moderator, iar eu am aceptat. E pacat daca domnul Basescu e la Cluj si are disponibiliateta de confruntari si ar trebui sa fim trei”, a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu.

PSD nu merge la Cluj-Napoca

Candidatul PSD la Presedintie, Mircea Geoana, a declarat, joi, la Sibiu, ca il invita pe Traian Basescu la o dezbatere publica, precizand ca aceasta ar putea avea loc intr-o universitate, de exemplu, si nu la vreun post de televiziune.

Dupa ce au lansat invitatia, social-democratii spun ca dezbaterea nu poate avea loc astazi, cum vrea Traian Basescu, deorece Mircea Geoana se afla la Braila.

„Noi le-am transmis si suntem dispusi sa ne intalnim in seara asta sau maine, echipele de campanie, sa stabilim o zi in care candidatii sa se intalneasca sa aiba discutia asta”, a spus Liviu Dragnea.

„Cand au lansat propunerea, am inteles ca domnul Sever Voinescu a lansat-o, au lansat-o stiind ca nu va fi acceptata pentru ca ori este un mod neprofesionist, ori este tendentios. Maine (astazi, n.a.) Mircea Geoana are un program, sunt cateva mii de oameni care-l asteapta in Braila, cateva mii de oameni care-l asteapta la Macin, cateva mii de oameni care-l asteapta la Focsani. Nu poate sa lase mii si mii de oameni pentru ca oamenii aia chiar vin sa-l vada, nu-s adusi cu arcanul, cu autocarele de la PD-L”, a declarat Dragnea, dand de inteles ca este putin probabil ca Mircea Geoana sa mearga la Cluj, la o dezbatere electorala alaturi de presedintele Basescu.

Si, pe buna dreptate, Geoana are tot dreptul si toata dreptatea sa nu se duca la Cluj. Caci acceptul lui Basescu la dezbatere suna mai mult a ordin decat a consimtire. Adica vii tu astazi si-mi spui sa fiu maine taman in celalalt colt al tarii, ca te-ai nimerit si tu – nu in calitate de presedinte de tara, ci de contracandidat – pe acolo, pe deasupra stiind ca am program incarcat stabilit din timp, pe o arie relativ intinsa geografic.

Este inca o dovada a dispretului basescian fata de restul oamenilor. Ar fi de parca un comandant de nava nazuros il cheama pe mus tocmai din bucataria vasului ca sa-I lustruiasca pantofii sau sa-l scarpine sub gusa, cand musul tocmai curata zarzavatul pentru pranzul echipajului.

Iar daca Mircea Geoana ar accepta totusi sa apara la Cluj, ar pierde enorm din imagine, imagine pe care Basescu vrea sa si-o intareasca prin acest gest.

Nu stiu de ce, dar tot mai des si mai tare, cand il vad si il aud pe Basescu, incep sa ma manance palmele, cerand sa le scarpin de moaca matelotului nesimtit.

Candidatul PSD la Presedintie, Mircea Geoana, a avansat, vineri, propunerea ca o dezbatere la care sa participe Traian Basescu, Crin Antonescu si el sa aiba loc luni, la ora 18.00, la sediul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Ponta.

Purtatorul de cuvant al campaniei prezidentiale a PSD a adaugat ca, dupa ce aceasta prima dezbatere va avea loc, se pot stabili in cursul saptamanii viitoare eventuale dezbateri similare organizate la Cluj si la Iasi.

Tema: „Romania dupa 20 de ani”

Rectoratul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca propune candidatilor la Presedintia Romaniei sa participe la o dezbatere publica, televizata in intreaga tara, intr-una din zilele 15-19 noiembrie 2009, la UBB, pe tema „Romania dupa 20 de ani: probleme deschise, proiecte, …

„Romania se afla la 20 de ani de la cotitura istorica din 1989, incat este responsabil sa facem bilantul succint a ceea ce s-a atins si, mai ales, sa abordam cu perspective noi si solutii competente si indraznete viitorul. Este nevoie ca si in Romania abordarile politice sa devina profesionalizate, iar datoria unei universitati demne de acest nume este sa promoveze profesionalismul in toate domeniile din viata societatii”, informeaza Colegiul Senatului UBB.

Avand in vedere ratiunile de mai sus, Rectoratul Universitatii Babes-Bolyai – „lasandu-se inspirat de ultima campanie electorala din Statele Unite ale Americii, cand universitatile au jucat rolul de prim plan al organizarii dezbaterii candidatilor” – propune candidatilor la Presedintie sa participe la o dezbatere publica , televizata in intreaga tara, intr-una din zilele 15-19 noiembrie 2009, la Universitatea Babes-Bolyai, pe tema „Romania dupa 20 de ani: probleme deschise, proiecte, perspective”.

UBB pune la dispozitie sala Auditorium Maximum, din cladirea Colegiului Academic, care are 800 de locuri si propune sa fie desemnati trei mediatori, printr-un acord intre reprezentantii candidatilor, dintr-un lot de propuneri de sase nume.

„In prealabil, Universitatea Babes-Bolyai, sub coordonarea mediatorilor desemnati, intreprinde colectarea intrebarilor din partea cetatenilor, incat problemele vietii oamenilor sa se regaseasca in tematica dezbaterii. Fiecare dintre staff-urile candidatilor va avea la dispozitie 50 de locuri in sala, restul locurilor fiind ocupate de studenti, cadre didactice, cetateni, pe baza unor invitatii emise de Universitatea Babes-Bolyai”, potrivit UBB.

Dezbaterea se va orienta spre abordarea cat mai profesionalizata a problemelor societatii romanesti, in cadrul european si international actual.

Reprezentantii candidatilor vor stabili Regulamentul desfasurarii dezbaterii intr-o reuniune comuna. Dezbaterea va dura 180 de minute, iar televiziunile si publicatiile vor fi acreditate conform acordului reprezentantilor candidatilor.

Dupa anuntarea acordului participarii, va avea loc o reuniune cu reprezentantii candidatilor, pentru a stabili toate detaliile dezbaterii.

Universitatea Babes-Bolyai sarbatoreste in acest an 90 de ani de la intemeierea Universitati romanesti din Cluj si-si asuma rolul de intelectual public si de constiinta sensibila a nevoilor de modernizare si afirmare a tarii noastre.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.