Sfintii Mihail si Gavriil – credinte si obiceiuri pe 8 noiembrie

Sfintii Mihail si Gavriil – credinte si obiceiuri pe 8 noiembrie

0 218

Data de 8 noiembrie marcheaza in calendarul crestin ortodox un moment extrem de important, ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, cunoscuta in limbajul popular drept „Napustitul aretilor”.
Conform credintei folclorice sfintii Arhangheli sunt ingeri cu aripi si sabii care iau sufletele oamenilor atunci cand acestia mor si le conduc pe lumea cealalta, in rai sau in iad, in functie de pacatele fiecaruia.
Sf. Arhanghel Gavriil este cel care a dat Maicii Domnului vestea nasterii pruncului Iisus si tot el este cel care stapaneste ciuma.
Sf. Arhanghel Mihail este mai des intalnit in traditiile romanesti. El este cel care ia sufletele oamenilor, stand la capatul bolnavului daca acesta va muri si la picioare, daca acesta va scapa de boala si va continua sa traiasca.
Arhanghelul Mihail a exercitat tot timpul o influenta destul de mare asupra mentalului colectiv de la tara, motiv pentru care circula nenumarate legende cu privirea la viata acestui sfant.
Dupa o legenda, Mihail ar fi fost initial un om simplu, casatorit cu o fata frumoasa pe nume Stancuta. Dupa casatorie insa, fata s-a transformat intr-o femeie rea, iar pentru rabdarea pe care Mihail ar fi avut-o fata de aceasta, Dumnezeu l-a facut sfant.
O alta legenda spune ca Sf. Mihail ar fi fost initial un slujitor al diavolului, iar Sf. Petru incerca sa il atraga de partea sa. Mihail insa continua sa refuze, intrucat nu se considera demn de aceasta. Intr-o zi insa, in timp ce sfantul se afla la scaldat impreuna cu diavolul, Dumnezeu a inghetat apa. Mihail a incercat sa zboare, dar diavolul a spart gheata sub care ramasese prins si a incercat sa il aduca inapoi. A fost insa traznit de Sf. Ilie si astfel Mihail a ajuns de-a dreapta lui Dumnezeu, devenind primul sfant.
Sf. Mihail este si patronul tiganilor si tot el este cel care se va lupta cu diavolul atunci cand va veni sfarsitul lumii.
Exista nenumarate obiceiuri care sunt puse in practica in aceasta zi magica.
In sambata de dinaintea acestei sarbatori se face pomana pentru morti, iar in ziua de 8 noiembrie este bine ca fiecare om sa aprinda o lumanare, intrucat aceasta ii va fi lumina pe lumea de dincolo. Nu se lucreaza deloc in aceasta sarbatoare, caci cei ce vor lucra se vor chinui rau inainte sa moara.
Tot in aceasta zi se amesteca berbecii (aretii) cu oile, in scopul imperecherii. Se pregateste si o turta (turta aretilor) care se arunca intre oi si daca aceasta cade cu fata in sus, este un semn ca oilor le va merge bine atunci cand vor fata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.