Pace la Codlea

Pace la Codlea

0 198

Se stie de rascoala prin greva foamei de la penitenciarul Codlea. Oficial, rebeliunea s-a declansat datorita faptului ca nu se mai permiteau vizite fara dispozitiv de separare. Acest dispozitiv este folosit in mai toate puscariile din lume, pentru a nu I se putea strecura detinutului obiecte nepermise pe timpul detentiei. In plus, vizitele erau supravegheate vizual, conform legilor si regulamentelor.
Cauza declansarii conflictului pare insa sa fie alta.
Sambata dupa-masa s-a facut o “piata” la sange, adica un control sever, in cadrul caruia esti cautat chiar si in fund ca sa nu ai ceva bagat acolo.
Dupa cum afirma comisarul Marian Dobrica, directorul penitenciarului, in cadrul acestei perchezitii au fost confiscate15 telefoane mobile, accesorii pentru acestea, cutite, lacate, foarfeci, resouri si fierbatoare improvizate si alte improvizatii electrice.
Actiunea, la care au participat si gardieni de la alte doua penitenciare, ar fi fost desfasurata cu mai multa forta decat ar fi fost necesar, iar unii detinuti sustin ca ar fi fost batuti.
Da’ ce era sa le faca, sa-I mangaie cu prosoape de plus? Daca nu s-au supus ordinelor, era si normal sa se foloseasca forta, e logic! Este totusi puscarie, nu vila agroturistica.
“Am facut un exercitiu tactico-aplicativ sambata, pentru a ne testa capacitatea de a preveni si combate evenimentele negative din partea deþinutilor. Pentru orice nemultumire pot sa faca plangere la judecatorul delegat, asa cum trebuia sa faca si in cazul in care voiau sa protesteze prin refuz, dar individual, de hrana. Nu au fost batuti, ci imobilizaþi, ma refer la catuse”, a spus Dan Rusu, purtatorul de cuvant al penitenciarului.
Este clar ca “sifoanele” au dat semnal de cele existente si gasite la detinu7ti si de aceea s-a si facut aceasta “piata”. Am mai spus, puscaria nu este pension, iar daca ai fluierat in biserica, rabda si fulgerele din ceruri.

In context, Dan Rusu a mai aratat ca noua detinuti, considerati instigatorii revoltei – probabil “smecherii cu legitimatie” si care au pierdut cel mai mult – au fost deja pusi pe cursa si transferati la alte penitenciare din tara, iar altii sunt cercetati disciplinar, urmand sa se ia masurile care se impun in cazul lor.
Adica se vor intocmi rapoarte la dosar care le vor aduce respectivilor ceva luni in plus la comisia de liberari conditionate.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.