Romanii aloca: 53 la suta pe mancare, bautura si impozite

Romanii aloca: 53 la suta pe mancare, bautura si impozite

0 214

Veniturile totale ale unei familii la nivelul celui de-al doilea trimestru au fost de 2338 de lei (si de 804/ persoana), iar cheltuielile de 2.056 lei lunar pe gospodarie (707 lei pe persoana) se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Aceste venituri cuprind veniturile banesti si cele in natura, conform metodologiei utilizate de INS.
Astfel, veniturile banesti au fost in aceeasi perioada de 1.986 lei lunar pe gospodarie (683 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 352 lei lunar pe gospodarie (121 lei pe persoana).

In mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat circa o treime din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (peste un sfert din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 7,4%, in crestere, insa, fata de trimestrul I 2009 cu 3,6 puncte procentuale. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (31,1%) si celor din prestatii sociale (27,6%).

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul II 2009, in medie, de 2.056 lei lunar pe gospodarie (707 lei pe persoana) si au reprezentat 88,0% din nivelul veniturilor totale.
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare (aproape ¾ din totalul cheltuielilor), nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor etc.

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei. O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul II 2009, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 18,7%.
Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (14,3%) a fost absorbita de consumul de utilitati (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).
Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,5% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (1,0%) au inregistrat un nivel scazut, in special datorita faptului ca satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodariilor se realizeaza in cea mai mare parte prin servicii publice de care acestia beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.