Liviu Voinea: Caderea Guvernului nu e o drama

Liviu Voinea: Caderea Guvernului nu e o drama

0 194

Caderea Guvernului “Boc 2 nu constituie nici o drama”, deoarece nu poate periclita realizarea acordului cu FMI, dat fiind ca nu mai exista timpul fizic sa se intample acest lucru, a declarat, marti, pentru Agerpres, Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata.
”Caderea Guvernului nu este o drama, deoarece orice Guvern va trebui sa respecte Acordul cu FMI si va trebui sa prezinte in Parlament bugetul pe 2010. Nu cred ca in acest moment este in pericol Acordul cu FMI. Este aproape imposibil sa se strice ceva in urmatoarele luni, daca privim atat la conditionalitatile structurale, cat si la cele cantitative. Majoritatea conditionalitatilor structurale au termen in martie 2010. Legea salarizarii unitare a fost trecuta prin Parlament mai devreme decat era nevoie, iar legea pensiilor trebuie aprobata pana la sfarsitul anului”, a spus Voinea.
In ceea ce priveste conditionalitatile monetare, acestea sunt tinute in mana de Banca Nationala.

Cursul de schimb este supra-apreciat
Daca privim potentialele efecte pe termen scurt, atunci trebuie spus ca in Romania nu prea conteaza Bursa, dat fiind ca aceasta nu are o legatura clara de corelare cu economia reala.
”Pe de alta parte, orice schimbare de guvern creaza ‘animatie’ pe piata valutara. Dupa parerea mea insa, tendinta de depreciere a leului este fireasca si era prezenta oricum, fiind cauzata, in primul rand, de criza economica, nu de cea politica. Dar, in fluctuatiile de curs trebuie sa ai si un factor declansator, iar o schimbare de guvern este oricand un astfel de factor declansator de agitatie pe piata valutara. Eu insa cred ca fundamentele economice nu justifica actualul curs de schimb, care este supra-apreciat. Asa ca nu caderea guvernului ar fi responsabila pentru o eventuala depreciere a leului”, a spus Liviu Voinea.
In Romania, cursul poate fi supra-apreciat perioade lungi de timp, pentru ca noi nu avem de fapt un curs liber, ci un curs care floteaza controlat. Cand, din februarie pana acum, economia a scazut cu cel putin 10 la suta, mi se pare exagerat ca nivelul cursului de schimb sa ramana aproape neschimbat.

Guvernare intre cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor bugetare
Indiferent de cine este la guvernare, in 2010 si in anii urmatori Romania trebuie sa urmareasca atat cresterea veniturilor, cat si scaderea cheltuielilor bugetare, ceea ce urmareste, in esenta, si acordul cu FMI. Modul in care sunt realizate aceste obiective depinde de componenta fiecarui guvern. De pilda, unii ar prefera cresterea TVA, altii eliminarea cotei unice. Parerea mea este ca marirea TVA la 21 la suta, cum se vorbea, nu este oportuna, pentru ca avem un nivel prea mare de evaziune pe TVA si cresterea acestei taxe nu ar rezulta in cresterea veniturilor bugetare, ci in cresterea evaziunii fiscale. Tarile care au recurs la cresterea TVA-ului erau tari care colectau mult mai bine decat noi. In plus, un TVA mai mare comporta o componenta inflationista evidenta, precum si o componenta sociala, pentru ca o crestere a TVA-ului i-ar afecta, in primul rand, pe cei cu venituri mici si pe someri, a subliniat Voinea.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.