Reactivarea celui mai vechi clopot brasovean

Reactivarea celui mai vechi clopot brasovean

0 197

Evenimentul va avea loc sambata, 17 octombrie, cand brasovenii sunt invitati in Piata Sfatului. Aici vor avea ocazia sa auda sunand clopotul numit si „Clopotul uitat”, iar eu sunt sigur ca foarte multi brasoveni nici nu au stiut de existenta acestuia.
Este vorba despre cel mai vechi clopot din Brasov, datand de la 1690, deci imediat dupa marele incendiu de la 1689 care a distrus mare parte a cetatii, Casa Sfatului suferind foarte putine stricaciuni, ca cea mai inalta cladire brasoveana a acelor timpuri, dupa Biserica Neagra.
Clopotul se gaseste in turnul Casei Sfatului. El va bate, dupa 50 de ani de tacere – cei peste 60 de ani isi amintesc cum clopotul batea orele din turn – trei semnale, unul romanesc, unul sasesc si unul maghiar, pentru a reuni toate etniile principale din Brasov. Trei suflatori vor lasa trambitele sa rasune de pe terasa turnului, la ora 12,00 fix.
Evenimentul face parte din Festivalul Musica Coronensis, care se va desfasura intre 15 -18 octombrie.
Clopotul vechi din turn, care data din anul 1520, a fost si el distrus in incendiul devastator de la 1689. Iar clopotul existent si azi a fost turnat din 400 kg de bronz si 400 kg de cupru, in anul 1690, de catre maestrul Heinrich Lampe, chemat din Germania. Sunetele sale anuntau incendiile, atacurile armate, moartea oamenilor de vaza, dar si sarbatorile mai importante.
In context trebuie aratat ca festivalul de muzica este organizat de Biserica Evanghelica C.A. din Romania, Parohia Brasov si Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.