Influenta cutremurelor asupra placilor tectonice

Influenta cutremurelor asupra placilor tectonice

0 237

Potrivit unui studiu, un cutremur ar putea creste riscul seismic in celalalt capat al lumii.
Astfel, un cutremur poate sa modifice faliile si riscul seismic din regiunile situate in capatul celalalt al lumii, avertizeaza geologi americani care au dezvoltat o metoda pentru a masura rezistenta faliilor.
Desi nu pot inca sa prevada cutremurele, seismologii pot de mult timp sa calculeze cresterea presiunii la nivelul placilor tectonice. Insa rezistenta faliei la presiunea exercitata de aceste placi este mai putin cunoscuta, in special la adancimi mari.
Seismele se produc atunci cand o falie cedeaza, fie din cauza presiunii acumulate prin miscarea placilor tectonice, fie din cauza unei slabiri a structurii faliei.
Pentru a masura rezistenþa faliilor, Taka’aki Taira, de la universitatea Berkeley, si colegii sai au folosit timp de 20 de ani seismografe foarte sensibile, pentru a detecta schimbari mici in undele seismice care traverseaza falia San Andreas. Senzorii au fost instalati in orasul Parkfield din California, unde au detectat zone de fractura pline cu lichid in straturile geologice profunde.
„Miscarile fluidelor in aceste zone de fractura umezesc falia si o slabesc, ceea ce creste riscul ca falia sa cedeze in cazul unui cutremur”, explica Fenglin Niu, unul dintre autorii studiului
Incercand sa inteleaga cum si de ce se misca aceste fluide, cercetatorii au observat ca, in cel putin doua randuri, rezistenta faliei San Andreas a slabit in jurul Parkfield dupa seisme majore, in special dupa cel cu magnitudinea 9,1 survenit in 2004 in largul insulei Sumatra, care a provocat un tsunami de mai proportii si cu binecunoscutele urmari catastrofale in Oceanul Indian.
„Cutremurele mari ar putea avea o influenta globala asupra rezistentei acestor sisteme de falie pe glob”, afirma autorii studiului.
In sprijinul acestei terorii, cercetatorii subliniaza ca un numar neobisnuit de mare de seisme cu magnitudinea egala sau peste 8 grade s-au inregistrat in lume dupa tsunamiul din decembrie 2004.
Conform acestei teorii se pare ca, in ciuda asigurarilor linistitoare ale seismologilor nostri, s-ar putea sa ne pocneasca un cutremur de magnitudine ‘respectabila’, avand in vedere placa tectonica pe care sta Asia, la al carui capat sud-estic se tot petrec seisme in ultima vreme, iar in cea europeana cam in zona tarii noastre.Sa tinem cont ca zona Brasovului, de altfel linistita pana acum, s-au consemnat cateva cutremure de mica si foartemica insemnatate, nesesizate de om, dar totusi existente.

Intr-un final, ce putem face? Bucurosi le-om duce toae, de e cutremur sau nu.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.