BNR reduce dobanda cheie cu 0,5 puncte

BNR reduce dobanda cheie cu 0,5 puncte

0 194

Consiliul de Administratie al BNR va decide azi (marti) reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, in conditiile scaderii inflatiei si a necesitatii relansarii activitatii economice, care poate fi sprijinita prin continuarea reducerii ratelor la credite, considera analistii.
Toti analistii economici chestionati de MEDIAFAX anticipeaza ca CA al Bancii Nationale a Romaniei va decide reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, dar au opinii diferite privind evolutia ratelor rezervelor minime obligatorii.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, crede ca banca centrala va diminua dobanda de politica monetara, datorita unei evolutii foarte bune pe partea de inflatie si perspectivelor favorabile pentru acest indicator, dar si in conditiile scaderii activitatii economice si faptului ca presiunile pe curs s-au diminuat.
El anticipeaza ca tendinta de scadere a dobanzilor la depozite si credite va continua in mod inevitabil, iar reducerea dobanzii de politica monetara nu poate decat sa accelereze acest trend.
Dumitru a explicat ca momentul de ajustare pentru dobanzile la credite si depozite difera, intrucat la imprumuturile vechi cele mai multe banci utilizeaza formule ale ratelor bazate pe ROBOR la sase luni, in timp ce majoritatea plasamentelor au scadenta la o luna.
Astfel, chiar daca ROBOR scade in prezent, efectul asupra dobanzii la credite se va observa la momentul recalcularii ratei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.