Angajatii CA Ghimbav au legat portile fabricii

Angajatii CA Ghimbav au legat portile fabricii

0 201

De 4 zile, angajatii de la Constructii Aeronautice Ghimbav stau in fata fabricii. Oamenii au ales aceasta forma de protest pentru ca s-au saturat sa primeasca numai vorbe in locul salariilor. De mai bine de 5 luni putinii salariati nu si-au mai primit lefurile si nu mai sunt dispusi sa faca munca voluntara. In ciuda protestelor, conducerea societatii nu are inca o solutie valabila pentru a plati restantele salariale. Directorul va incerca la Ministerul Economiei sa atraga atentia asupra situatiei de la Ghimbav.
Cei 56 de angajati care mai lucreaza la fosta ICA Ghimbav au refuzat sa mai intre in fabrica. Mai mult, au blocat toate intrarile, au sigilat usile si nu au permis accesul in fabrica nici macar conducerii societatii. Oamenii stiu ca aceasta forma de protest este ilegala, dar spun ca au ajuns la limita disperarii. Angajatii il acuza pe directorul fabricii ca nu face nimic pentru a le plati salariile restante dar nici nu doreste ca fabrica sa-si inchida portile de tot. Majoritatea celor care au ramas in fabrica in urma disponibilizarilor se apropie sau chiar au trecut de 50 de ani si le este aproape imposibil sa-si gaseasca un alt loc de munca. Chiar si asa, angajatii prefera somajul decat sa munceasca fara a fi platiti.
Conducerea societatii nu a mai achitat cotizatiile obligatorii de ani de zile, desi pe statele de plata ale angajatilor sumele au fost operate. De aceea personalul are pe rol mai multe procese insa cum magistratii sunt in greva, va mai dura luni poate ani de zile pana cand oamenii isi pot castiga drepturile. Liderul sindicalistilor de pe platforma de la IAR Ghimbav a discutat in mai multe randuri cu reprezentantii actionarului majoritar, Ministerul Economiei, dar nimeni nu are o solutie.
Consiliul de Administratie al societatii s-a intrunit joi si a stabilit ca va transmite o nota catre ministerul economiei, principalul actionar, prin care va semnala situatia. E greu de crezut ca singurul contract valabil pe care-l mai are fabrica – cel cu Aeroclubul Roman, va putea acoperi imensele datorii pe care le-a acumulat societatea in ultimii ani. Peste 10 milioane de lei noi la finisterul finantelor si catre diversi furnizori, peste 3 milioane si jumatate de dolari catre Avas si 1 milion de lei numai pentru plata salariilor restante. Conducerea societatii a pus in discutie un contract de creditare cu o banca brasoveana pentru reluarea productiei dar ramane de vazut ce banca isi va asuma un asemenea risc.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.