Amenzi intre 500 si 1000 de euro pentru CHIUL scolar

Amenzi intre 500 si 1000 de euro pentru CHIUL scolar

0 203

Daca pana acum se plateau sume importante la examenele cruciale din viata unui elev sau, mai ales, a unui student, cumpararea acestora fiind o practica generala indiferent de facultatea urmata, acum apar noi costuri.
Parintii, tutorii sau sustinatorii legali vor fi amendati cu sume intre 500 si 1.000 de lei daca nu isi trimit copiii la scoala, acestia avand dreptul de a alege forma de invatamant si felul educatiei minorilor.
Potrivit proiectului legii educatiei nationale, parintii, tutorii sau sustinatorii legali sunt obligati sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului in invatamantul obligatoriu.
„Nerespectarea acestei prevederi din culpa parintelui, a tutorelui legal instituit sau a sustinatorului legal constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 de lei si 1.000 de lei . Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se fac de catre persoane anume desemnate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Administratiei si Internelor, printr-o metodologie comuna”, se arata in proiectul de act normativ, citat de Mediafax. Guvernul a aratat ca isi asuma raspunderea pentru acest act.
Parintele sau tutorele are dreptul de a alege forma de invatamant si felul educatiei copilului minor, respectiv daca urmeaza invatamantul obligatoriu in limba romana sau in limba unei minoritati nationale. Tot acesta hotaraste si cu privire la invatarea de catre copil a religiei.
In termen de zece luni de la data intrarii in vigoare a legii educatiei, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va elabora normele metodologice, regulamentele si instructiunile ce decurg din aplicarea actului normativ, care vor fi publicate in Monitorul Oficial.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.