Agentie nascuta moarta

Agentie nascuta moarta

0 196

Cam asa se poate vorbi despre Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANAP), care agentie ar fi trebuit sa aiba sediul la Brasov, dar care, prin grija incapabilului prim-cosas Emil Boc a fost restructurata de actuala conducere a Ministerului Mediului, inainte chiar sa functioneze macar o zi.
Cel care a socotit necesara infiintarea acestei agentii este fostul subprefect al Brasovului, Szakal Andras, iar agentia urma sa se infiinteze prin HG.1320/oct.2008.

Recent insa conducerea Ministerului Mediului a blocat deschiderea ANAP sub pretextul ca o va integra unui alt for guvernamental. Adica este vorba de binecunoscutele masuri disperate ale guvernului Boc de a taia inainte de a croi, si asta in scopul mentinerii unor ministere nou infiintate si date pe mana unor ministrese fara capatai, cum este Turismul si Tineretul.

Potrivit actului normativ, ANAP urma sa asigure cadrul pentru realizarea administrarii unitare si eficiente a ariilor naturale protejate la nivel national si a celorlalte bunuri ale patrimoniului natural din reteaua nationala de arii naturale protejate.
In grija Agentiei urmau sa intre, din acest an, rezervatiile naturale, monumentele naturii si, dupa caz, geoparcurile, siturile de importanta comunitara, ariile speciale de conservare, ariile de protectie speciala avifaunistica si celelalte bunuri ale patrimoniului natural supuse unui regim special de protectie si care nu au fost preluate in custodie. Si tara noastra este plina de asemenea arii si situri si parcuri, pentru ca este o tara frumoasa si care nu are nevoie de proiecte si programe de promovare costisitoare, asa cum le face madama Elena Udrea, caci frumusetile naturale erau cunoscute si inainte de Revolutie, turistii straini umpland litoralul romanesc si batand tara in lung si in lat, gratie unor programe bine tintite, la obiect si fara tam-tamuri costisitoare, asa comunism cum era pe atunci.

Potrivit afirmatiilor subprefectului Roxana Manzatu, actuala conducere a Ministerului Mediului ar fi decis, in contextul amintit al restructurarilor agentiilor nationale, comasarea ANAP intr-o alta structura, nenominalizata pe moment.
Subprefectul a apreciat ca Brasovul era locul potrivit pentru desfasurarea actuvitatii unei asemenea agentii, in conditiile in care se afla intr-o zona inconjurata de arii naturale protejate, din care face parte inclusiv Muntele Tampa, cu unele specii florale unicat in lume.

„Nu stim exact ce s-a petrecut la Bucuresti (ei na, parca ar fi greu de ghicit, n.a.), dar am aflat ca s-a realizat o comasare si ca nu va mai fi creata la Brasov. Aici fusese pregatita inclusiv infrastructura necesara. Functionarii Agentiei chiar si-ar fi justificat activitatea, in conditiile in care sunt zone protejate unde unii isi bat joc de natura. Avem parteneriate cu Uniunea Europeana, precum si norme pe care trebuie sa le respectam, dar se pare ca unii nu sunt interesati de aceste lucruri”, a declarat Roxana Manzatu.
Fostul subprefect Szakal Andras, actual presedinte al Agenþiei Nationale a Functionarilor Publici si cel care a avut gandul de infiintare al ANAP, a afirmat ca nu este normal ceea ce se petrece, fiindca deschiderea la Brasov a ANAP era si este pe deplin justificata.
„In plus, nici nu era vorba despre cheltuieli foarte mari, deoarece asigurasem sediul si dotarile. Atat in zona Brasovului, cat si in alte parti unde sunt arii protejate, sunt probleme fiindca se exploateaza masa lemnoasa, se fac constructii, se distruge flora si fauna si nu exista niciun for care sa stopeze aceste distrugeri. Asta era si justificarea demersului nostru de a infiinta Agentia pentru Arii Naturale Protejate”, a afirmat Szakal Andras.
Municipalitatea brasoveana a oferit, cu titlu gratuit, un spatiu in Centrul Civic pentru functionarea ANAP, spaþiu care ulterior a si fost dotat cu echipamentele necesare. Potrivit afirmatiilor purtatorului de cuvant al Primariei Brasov, avand in vedere ca aria protejata Tampa nu are un custode, municipalitatea a facut in anii trecuti o serie de demersuri pe langa Ministerul Mediului pentru a rezolva problema.
„La data la care Ministerul Mediului a luat decizia infiintarii Agentiei pentru arii protejate, ne-am exprimat sprijnul pentru functionarea acestei agentii in bune conditii. Tocmai de aceea, in anul 2008, membrii Consiliului Local au aprobat punerea la dispozitia Agentiei, gratuit, a mai multor birouri, in sediul din Centrul Civic, pentru a-si stabili aici sediul central. Desi cei de la Ministerul Mediului ne-au multumit pentru aceasta oferta si ne-au comunicat ca in foarte scurt timp angajatii vor incepe sa lucreze in noul sediu, din pacate nu a mai venit nimeni. Aceasta situatie s-a reflectat si asupra ariei protejate Tampa, care nici in acest moment nu are un custode.”.

Altceva ce se mai poate spune? Doar cateva injuraturi si ceva vorbe grele la adresa unui guvern care este departe de a fi in stare sa conduca tara pe un drum drept, ei umbland pe carari ocolite si pline de hartoapele incompetentei.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.