205 propuneri de amendare a celor trei legi asumate de Guvern

205 propuneri de amendare a celor trei legi asumate de Guvern

0 214

Parlamentarii au depus 205 propuneri de amendare la cele trei proiecte asupra carora Guvernul isi va asuma raspunderea – Legea unica a salarizarii, Legea educatiei nationale si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice.
Astfel, la proiectul de lege al educatiei, au fost depuse 50 de propuneri de amendare, la legea privind salarizarea unica – 94, iar la proiectul privind reorganizarea agentiilor guvernamentale – 61.
Secretarul general adjunct al Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, a precizat ca cifra propunerilor nu este relevanta din punctul de vedere al numarului de amendamente. El a explicat ca amendamentele au fost depuse atat din partea grupurilor parlamentare, a unor grupuri de senatori si deputati care nu fac parte neaparat din acelasi partid, cat si de parlamentari independenti, ale caror initiative se regasesc in propunerile inaintate Secretariatului General.
Amendamentele au fost transmise, vineri, dupa ora 21,00 la Guvern. Executivul isi va asuma raspunderea asupra celor trei legi in trei sedinte consecutive programate marti, de la ora 16,00 – pentru Legea educatiei, ora 17,00 – pentru Legea unica a salarizarii si 18,00 – pentru Legea privind reorganizarea agentiilor guvernamentale.

LEGEA EDUCATIEI
Eliminarea religiei din trunchiul comun in licee, pe motiv ca ar crea „riscuri politice”, este doar unul dintre cele mai importante amendamente formulate de senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru.
De asemenea, democrat-liberalul a formulat si un amendament privind exceptarea de la regulile de acreditare a institutelor cinematografice, alaturi de cele confesionale.
Alti doi democrat-liberali, Viorel Badea si Mihaela Popa, au formulat, de asemenea, cateva amendamente la Legea Educatiei, care vizeaza sprijinirea invatamantului de toate nivelurile pentru etnicii romani din afara granitelor Romaniei.
Cei doi propun doua noi articole, unul privind „acordarea de burse pentru tinerii romani de peste hotare, in sistemul de invatamant romanesc”, si unul privind „infiintarea si sustinerea institutiilor de invatamant in comunitatile romanesti de peste hotare”.
Un alt amendament al PD-L se refera la faptul ca autoritatile locale vor trebui sa fie consultate la numirea inspectorului scolar, potrivit deputatului Sulfina Barbu.Totodata, ea a spus ca un alt amendament prevede ca autoritatile locale sa reprezinte o treime din componenta Consiliului de Administratie al scolii, iar celelalte doua treimi sa fie fiecare reprezentate de cadre didactice si de parinti. De asemenea, democrat-liberalii mai vizeaza ca liceele la care sunt multi candidati sa-si organizeze singure concursul de admitere.

Amendamentele PSD necesare pentru a inlatura „o confuzie destul de grava din proiectul de lege”
Unul dintre amendamentele social-democratilor la Legea educatiei propune ca rezultatele scolare obtinute pe parcursul claselor V-VIII sa aiba o pondere de 20-25% in vederea continuarii studiilor in clasa a IX-a. In articolul amendat se prevede ca „pentru orientarea scolara si profesionala a absolventilor clasei a VIII-a si continuarea studiilor in clasa a IX-a, se iau in considerare (…) rezultatele scolare obtinute pe parcursul claselor V-VIII, ca indicator general al performantelor elevului in raport cu standardele curriculare”.
Senatorul Adrian Tutuianu a amendat sapte articole ale legii care se refera la organizare si functionarea centrelor de resurse si asistenta educationala, el aratand, in motivatia unuia dintre aceste propuneri, ca in textul legii s-a creat „o confuzie destul de grava” intre aceste centre si cele de documentare si informare din institutiile de invatamant.
Potrivit unui alt amendament al PSD, „tipul si gradul deficientei copilului se stabilesc de comisii de expertiza, interscolare si judetene, subordonate inspectoratelor scolare/centrelor judetene de resurse si de asistenta educationala” si nu consiliilor judetene, deoarece acestea „nu au specialisti care sa aiba competenta in acest domeniu de expertiza”.

PNL depune amendamente si motiune de cenzura
Potrivit liberalilor Crin Antonescu si Nicolae Robu, nemultumirile PNL vizeaza in principal lipsa de autonomie a liceelor in organizarea concursului de admitere.
„Suntem nemultumiti ca liceele nu primesc autonomie in organizarea concursului de admitere. Nu putem accepta ca politicul imixtioneaza in problemele scolii. Ce cauta primarul si inspectorul general in organizarea concursurilor de ocupare a posturilor de titular, suplinitor, respectiv in desemnarea directorilor? In invatamantul universitar nu e promovata suficient autonomia, de exemplu prezenta in continuare a ministerului in spete in care nu are ce cauta. Universitatile nu sunt lasate sa-si faca propria politica de recrutare a studentilor straini, pana si numarul de burse pe care le acorda pe an MAE e precizat in lege”, a declarat Robu.
PNL mai propune ca ciclurile de invatamant sa fie gandite pe structura 5+5+3 ani, pentru invatamantul primar, invatamantul gimnazial si invatamantul liceal. Un alt amendament al PNL vizeaza reglementarea proprietatii intelectuale si primirea studentilor din alte state decat cele ale Uniunii Europene.
Potrivit unor surse liberale, amendamentele la legea educatiei nationale au fost elaborate de o echipa coordonata de senatorul Nicolae Robu si deputatul Cristian Adomnitei.Liberalii au anuntat ca nu renunta la motiunea de cenzura asupra Guvernului, pentru asumarea celor trei legi. Mai mult, PNL a solicitat, joi, prin intermediul unui comunicat de presa, demisia ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, pe motiv ca a incalcat Legea Educatiei ca urmare a faptului ca nu au fost publicate normele metodologice pentru examenele nationale inainte de inceperea anului scolar.

UDMR propune studiul geografiei si istoriei in limba materna
Studiul geografiei si istoriei in limba materna si universitati de sine statatoare in limba minoritatilor sunt numai cateva dintre cele cateva zeci de amendamente pe care senatorii si deputatii UDMR le-au formulat la Legea educatiei pentru care Guvernul isi va suma raspunderea.
Astfel, parlamentarii UDMR propun modificarea articolului care prevede ca „in invatamantul preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana”, adaugand si exceptia pentru istorie si geografie. In completare, ei au prevazut ca „examinarea la Istoria romanilor si geografia Romaniei se face in limba de predare a acestora”.
De asemenea, ei propun includerea formei de „institutii de invatamant superior de sine statatoare”, alaturi de institutiile de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/ linii/programe de studii cu predare in limba materna si in institutii de invatamant superior multiculturale unde legea prevede ca se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale.
Un alt amendament prevede ca, in cazul universitatilor multiculturale, pentru programele de studiu in limbile minoritatilor, finantarea de baza se acorda cu coeficient marit.
Senatorii si deputatii UDMR mai cer includerea invatamantului confesional la articolul care prevede ca „finantarea invatamantului de stat si finantarea de baza a invatamantului obligatoriu organizat prin invatamantul particular se fac de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din alte surse”.
Nu in ultimul rand, parlamentarii Uniunii au adus si un amendament care prevede ca, acolo unde minoritatile nationale au o pondere semnificativa, profesorii care predau in limba acestora „sunt numiti inspectori scolari generali sau inspectori scolari generali adjuncti cu respectarea competentelor profesionale si metodologiilor de concurs”.

LEGEA UNICA A SALARIZARII
PD-L si PNL sustin propunerile Cartel Alfa
Deputatii democrat-liberali au convenit cu liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, sa sustina un amendament la Legea unica a salarizarii prin care legile speciale ale salarizarii sa fie discutate cu partenerii sociali.
Liderul grupului PD-L de la Camera Deputatilor, Mircea Toder, a declarat ca democrat-liberalii au incercat sa introduca in legea salarizarii anumite functii care au fost omise in proiectul initial. Un exemplu in acest sens este domeniul navigatiei fluviale, unde au aparut functii noi, iar altele au fost eliminate, dupa cum a precizat democrat-liberalul.
De asemenea, Toader a declarat ca PD-L doreste si modificarea modului de ierarhizare si de repartitie a coeficientilor de salarizare in administratia publica locala. Liderul PD-L a precizat ca s-a propus egalizarea, din punct de vedere al salarizarii, a posturilor de presedinti ai consiliilor judetene si a celor de primari ai resedintelor de municipiu.
„Am facut o asezare corespunzatoare activitatii si numarului de populatie”, a adaugat Toader.
Si la PNL, o parte dintre amendamentele depuse vin din partea federatiei sindicale Cartel Alfa, insa in opinia Marianei Campeanu, proiectul in discutie ar trebui ori retras, ori modificat in structura sa.
„O categorie foarte larga este exceptata din lege, asistentii maternali si cei personali. Sunt circa 90.000 de persoane care nu se regasesc in anexe, iar alte categorii de personal sunt prinse in grila de salarizare desi nu mai exista. De asemenea, am facut o propunere sa fie luat in considerare ca vechime in munca si concediul de maternitate, pentru femeile care au copil in ingrijire”, a prezentat Campeanu o parte din nemultumirile PNL in privinta acestui proiect de lege, nemultumiri care s-au transformat in amendamente.
Propunerile PNL au fost realizate sub coordonarea deputatului Victor Paul Dobre si a fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu.

Social-democratii vor echivalarea indemnizatiei parlamentarilor cu cea a ministrilor
PSD a formulat la legea salarizarii mai multe amendamente, printre care si unul care urmareste echivalarea indemnizatiei parlamentarilor cu cea a ministrilor, pe motiv ca „actuala incadrare a senatorilor si deputatilor este gresita si inechitabila vizavi de puterea executiva, respectiv de ministri”. Coeficientul de salarizare propus prin acest amendament este de 11,00.
Social-democratii vizeaza si reintroducerea sporului de doctorat printre cele care urmeaza sa fie incluse in salariul bugetarilor. De asemenea, ei propun ca functiile de specialitate din domeniul cercetarii si dezvoltarii tehnologice sa fie salarizate conform celor din invatamantul universitar.
Senatorul PSD Gheorghe Pop a formulat un amendament prin care introduce asistentul maternal si asistentul personal in Legea unica a salarizarii, deoarece, arata el in motivatia amendamentului, acestia au fost „uitati” din lege.
Nu in ultimul rand, senatorul Serban Mihailescu propune printr-un amendament asimilarea salarizarii personalului de conducere din Consiliul Concurentei cu indemnizatiile magistratilor.

UDMR propune majorarea sporului de stres pentru magistrati
Parlamentarii UDMR vor sa amendeze proiectul legii salarizarii unitare, in sensul introducerii unui amendament prin care sporul de stres pentru magistrati sa fie majorat, fata de ceea ce a prevazut Guvernul, de la 25% la 50%, iar cel de confidentialitate de la 5% la 15%.
Pe de alta parte, un alt amendament al parlamentarilor UDMR vizeaza salarizarea consilierilor ministrului Justitiei. De asemenea, UDMR a formulat si un amendament prin care se propune introducerea salariului managerilor de orase, municipii si judete, categorie profesionala care a fost uitata din lege.

LEGEA PRIVIND REORGANIZAREA AGENTIILOR GUVERNAMENTALE
PSD solicita mentinerea unor agentii dintre cele pe care Executivul vrea sa le desfiinteze
Prin amendamentele formulate la Legea privind reorganizarea agentiilor guvernamentale, PSD vrea mentinerea unora dintre agentiile pe care Guvernul vrea sa le desfiinteze.
Senatorul PSD Laurentiu Chirvasuta propune mentinerea prevederilor continute in legile actuale referitoare la Inspectia Sociala, aratand, in motivatia amendamentului initiat, ca „desfiintarea sau schimbarea substantiala a formei institutionale a Inspectiei Sociale penalizeaza statul Roman cu 2,5 milioane euro” si ca „institutia este creata conditionat, in concordanta cu prevederile imperative ale Strategiei Uniunii Europene, definite la Lisabona, in care Romania s-a angajat la o abordare globala a politicilor de dezvoltare sociala, asumandu-si infiintarea Inspectiei Sociale conform Planului de Masuri Prioritare de Integrare a Romaniei in Uniunea Europeana”.
Senatorul PSD Viorel Arcas solicita, prin amendamentul formulat, eliminarea prevederilor privind desfiintarea Centrelor Regionale de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala.
Social-democratul Doina Silistru propune eliminarea prevederilor privind Banca de Resurse Genetice si Vegetale Suceava, astfel incat institutia sa-si pastreze statutul si regimul de finantare.
De asemenea, ea propune mentinerea Agentiei Romane pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale, finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei.
Amendamente la anexa legii a mai formulat si senatorul PSD Marius Bota, care propune si schimbarea subordonarii unor agentii – scoaterea de sub controlul Guvernului si coordonarea premierului a Inspectoratului de Stat in Constructii si a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si trecerea acestora in subordinea Parlamentului prin comisiile reunite economice ale Senatului si Camerei Deputatilor.
El mai propune trecerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din subordinea Guvernului, asa cum prevede actul normativ, in cea Ministerului Agriculturii, si comasarea acesteia cu Agentia de Sanatate Publica.
PD-L a vizat mentinerea ANRC in subordinea Parlamentului
Parlamentarii democrat-liberali propun, la capitolul restructurarii agentiilor, amendamente care fac referire la zona cadastrului.
Potrivit liderului PD-L din Camera Deputatilor, Mircea Toader, democrat-liberalii vor ca Autoritatea de Reglementare in domeniul Comunicatiilor sa ramana subordonata Parlamentului.

UDMR propune un termen de 30 de zile pentru desfiintarea agentiilor
Unul dintre amendamentele udemeristilor la legea reorganizarii agentiilor corecteaza o „scapare” a Executivului si anume faptul ca nu a prevazut, in textul legii, un termen pana la care se va realiza efectiv desfiintarea unor agentii.
„Ne-am gandit sa le dam un termen si am prevazut, printr-un amendament, 30 de zile de la adoptarea legii”, a spus senatorul UDMR Attila Cseke.
Parlamentarii UDMR mai propun stipularea in lege ca autoritatile si institutiile publice sunt cu finantare de la buget, mixta sau din venituri proprii.

PNL: Acest proiect trebuia realizat abia dupa ce se facea un audit al agentiilor guvernamentale
„Fara un audit nu poti sa stii pe care o desfiintezi, pe care o lasi, ce compartimente desfiintezi. Legea nu are la baza suficiente elemente pentru a fi data”, a declarat Vosganian pentru AGERPRES.
El a explicat ca liberalii au o serie de argumente de fond impotriva acestei legi, unul dintre cele mai importante fiind acela ca impactul sau la nivel bugetar va fi unul „neglijabil”, de vreme ce are ca scop reducerea cheltuielilor bugetare cu doar 0,004%.
„De asemenea, restructurarea se face intr-un mod cu totul arbitrar. La Agentia pentru IMM e un membru al camarilei lui Boc si de aceea nu se desfiinteaza, desi e inutila. In schimb, Institutul National de Administratie, care este o institutie solida cu bani europeni, se desfiinteaza. Nu am inteles de ce Oficiul pentru Registrul Comertului care era pe venituri proprii, trece pe buget, in timp ce Oficiul pentru Inventii si Marci, care si el era pe venituri proprii, nu trece pe buget. Deci totul e facut alandala, arbitrar, fara nicio precautie legata de conservarea patrimoniului stiintific, fara niciun fel de inventar al impactelor bugetare si al proiectelor bugetare ulterioare pentru ca toate aceste fuziuni necesita alte bugete pentru toate agentiile”, a prezentat Vosganian o serie de alte argumente de fond impotriva proiectului de act normativ mentionat.
El a mai precizat ca liberalii au formulat, printre altele, un amendament prin care sa se anuleze prevederea privind reducerea cu 15% a fondului de salarii prin acordarea de zile libere si un amendament in care vor cere ca Institutul National de Administratie sa nu se desfiinteze.
Aceste propuneri au fost facute de o a treia echipa liberala aflata sub coordonarea senatorului Varujan Vosganian si a deputatului Daniel Chitoiu.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.