Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov

Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov

0 208

Ieri s-au deschis putin portile Muzeului Civilizatiei Urbane a Brasovului. Am folosit cuvantul „putin” pentru ca deocamdata muzeul nu a fost deschis in intregime, la cladirea care-l adaposteste, in Piata Sfatului numarul 15 mai fiind de lucru. Insa nerabdarea iubitorilor de arta brasoveni ca sa vada un monument istoric de o inestimabila valoare devenise prea mare.
Astfel, conducerea muzeului a vernisat la sediul din Piata Sfatului nr 15 o expoziþie impresionanta, care aminteste de vechiul Brasov.
Muzeul Civilizaþiei Urbane este adapostit intr-un monument de arhitectura civila, o cladire rezistand peste secole in vechea inima a urbei, monument reprezentativ pentru tipologia spatiilor comerciale publice si private din orasele transilvanene intre secolele XVI si XVIII. Cladirea adaposteste, printre altele, si cea mai mare bucata de fresca din intreaga Transilvanie si este impresionanta prin arhitectura sa. Probabil si restaurarea a durat ani dupa ani.
Publicul poate admira aici, pe langa expozitia care cuprinde obiecte de mobilier, si covoare si articole vestimentare, franghii, cufere, plosti, curele si bijuterii, fiind vorba de produse brasovene cu care acestia faceau comert in toate cele patru zari, si picturi murale cu motive vegetale, care decorau pe timpul Renasterii casele patricienilor.
Procesele de consolidare, restaurare si reabilitare ale monumentului istoric au inceput in 1992, cu timide incercari si inainte de ’89, si nu au fost incheiate deocamdata.
„A fost un demers profesional de lunga durata, pentru ca a fost constituit din doua etape: prima se refera la partea de consolidare, restaurare, reabilitare a acestui monument istoric de valoare nationala si internationala, dupa care ne-am gandit ce concept promovam aici, in asa fel incat muzeul sa aiba o respiratie europeana. Ideea cea mai buna a fost aceea de a prezenta etape din dezvoltarea urbana a Brasovului, gandind ca acest spatiu poate sa sublinieze aceasta idee majora. Acest lucru a însemnat un efort sustinut de peste 15 ani, a insemnat solicitare de fonduri, colaborare cu profesionisti. Expozitia „Din tezaurul vechiului Brasov” este un preambul, o avanpremiera la ceea ce va fi aici, pentru ca, deocamdat, nu toate spatiile sunt amenajate”, a explicat Ligia Fulga, directorul muzeului.
Iar in momentul in care acest muzeu isi va deschide complet portile, este cert ca va avea multi vizitatori, mai ales prin amplasamentul sau: turistii care vor trece spre Biserica Neagra vor deveni curiosi sa vada si acest muzeu din imediata apropiere a marelui monument.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.