Actiunea ilegala a unor secui a avut loc sambata

Actiunea ilegala a unor secui a avut loc sambata

0 228

Incalificabila actiune a unor secui habauci, anuntata cu surle si tambite, a avut loc sambata, la Odorhei, fara a fi tulburata de autoritatile aflate, pe moment, intr-o apriga campanie preelectorala pe la scoli de vara care se tin toamna si pe la ospete de-ale altor minoritati decat cea maghiara.
Astfel, Jeno Szasz, presedintele Partidului Civic Maghiar, a avut ocazia sa clampane vrute si nevrute, intr-o limba de lemn depasita de evenimentele istorice, turnand gaz pe un foc mocnind aiurea.
Jeno Szasz a avut nesimtirea sa declare sambata, in cadrul reuniunii desfasurate la Odorheiul Secuiesc, ca „masuri pentru autonomie trebuie luate chiar astazi”.
Tot circul, la care au participat peste 400 de persoane, s-a desfasurat in cadrul Adunarii Alesilor Locali din Secuime, adunare organizata de CNS si PCM la Odorheiu-Secuiesc, pe ordinea de zi fiind incluse hotarari care vizeaza sprijinirea proiectului de lege „Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc”.
Toate hotararile au fost votate, cum era de asteptat, in unanimitate. In cadrul intalnirii au luat cuvantul mai multi alesi locali din Secuime, printre care si acest presedinte al PCM, Jeno Szasz, care a spus ca partidul merge cu convingere pe drumul pe care l-a ales catre asumarea autonomiei.
Oare ce instanta din care tribunal o fi fost asa de tampita sa legalizeze maimutareala aceasta de partid, numit PCM? Judecatorii aceia nu s-au uitat cu ce barbari au de a face, cand li s-au prezentat steagul si stema, adica niste fetze de masa, asa cum se poarta pe la bucatariile de la tara, brodate pe margini in culori unguresti, iar stema fiind un fel de soare lipsit insa de mustatile traditionale secuiesti si inca un desen, ambele fiind importate din heraldica triburilor africane de pigmei?
La aceasta adunatura au fost incluse si o hotarare privind organizarea de referendumuri locale, una privind simbolurile Tinutului Secuiesc, in care se stabilesc stema, imnul, drapelul si semnul distinctiv al Tinutului Secuiesc, descrise mai sus, o hotarare privind asocierea autoritatilor publice locale la nivelul scaunelor, institutionalizarea Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc si o hotarare privind reprezentarea aspiratiei la autonomie a Tinutului Secuiesc in structurile Consiliului Europei si ale Uniunii Europene.
De asemenea, pe ordinea de zi a Adunarii de la Odorheiu-Secuiesc a fost cuprinsa, la inceput, o declaratie privind reforma administrativa, in care se arata ca actuala impartire teritorial administrativa a Romaniei este depasita, prin urmare reforma administrativa este o problema centrala de interes public.
Si atuncea cand au mintit acesti secui? Cand au vorbit de aderarea la structurile europene, ceea ce prezuma un stat independent, sau la emisiunea Corinei Dragotescu de sambata seara, de la Realitatea TV, in care acest Jeno Szasz a spus ca ei nu vor decat descentralizarea administratiei publice pe baza de regiuni istorice si gospodarire proprie, pomenind Banatul, Maramuresul, Tara Barsei etc. Adica un fel de federalizare a statului unitar roman, conform Constitutiei, cu posibilitatea iminenta de desprindere in stat independent, vezi, ca pilda, Kosovo.

Potrivit Consiliul National Secuiesc (CNS), tinand cont de faptul ca reimpartirea regiunilor de dezvoltare este o prioritate de prima urgenta si reforma administrativa din Romania nu poate neglija principiul subsidiaritatii, reorganizarea administrativa trebuie sa se bazeze pe vointa comunitatilor locale.
Apropo, de cand sunt secuii o natiune? Eu ii stiam o etnie, etnie chiar si in cadrul maghiarimii.
„Noi, alesii locali din Tinutul Secuiesc, fondatori si participanti ai Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, declaram cu fermitate: Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei. La reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere principiul european conform careia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste”, sustin alesii in declaratia respectiva.
Iar bolnavul Szasz Jeno, presedintele PCM, a mai subliniat: „Putem garanta cetatenilor din secuime ca nu se vor mai aduce romani. Noi traim intr-un stat hipercentralizat, harta, sistemul administrativ sunt mostenite de la Ceausescu, avem nevoie de o autonomie autentica. Nu vrem sa ajungem la soarta comunitatii evreiesti, care au fost vanduti de Ceausescu”.

Adica Tinutul Secuiesc este indivizibil, dar Romania poate fi ciopartita, nu? Incerc sa inteleg si nu pot, fiind probabil mai prost decat secuii cu dor de independenta. In acest caz insa invat incapatanarea lor si zic si eu: nem tudom smecheria!

Se intelege ca la eveniment a participat si presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), acel popa ivit din gheena si numit Tokes Laszlo, acesta fiind si unul dintre organizatorii Adunarii de vineri de la Miercurea Ciuc, alaturi de UDMR, unde s-a balmajit tot despre asemenea lucruri, dar parca mai cu frana.
In acest context este de groaza sa vezi cum clasa politica romaneasca se tine de giumbuslucuri in loc sa puna mana pe curea si sa-si altoiasca unul din copiii prea rebeli?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.