Boii de la bicicleta si caii de la caruta cu prosti

Boii de la bicicleta si caii de la caruta cu prosti

0 245

Daca lucrurile merg asa cum au planificat maghiarii Consiliului National Secuiesc si ai Partidului Civic Maghiar, Tinutul Secuiesc va avea astazi steag, imn si schema.
Toti conlocuitorii care simt maghiareste sunt invitati astazi la Odorheiul Secuiesc pentru a vota cele trei insemne care, in opinia concetatenilor nostri, vor marca un pas important in castigarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.
Vis delirat ceva mai discret si de concurenta secuilor extremisti din CNS ori PCM si de catre Marko Bela, prezidentiabilul Kelemen Hunor sau pastorul Laszlo Tokes, care mimeaza inca public grija pentru aparentele democratice ale dezrobirii Tinutului Secuiesc de sub jugul legilor romanesti si glumele lui Traian Basescu despre autonomia maghiara.
Poetul Marko Bela are chiar si interpretare de Registrul Comertului a autonomiei Secuimii, pe baza careia a dedus, intr-un discurs public, ca maghiarii sunt proprietarii a 80% din Tinutul Secuiesc, raportat la procentele etnice din zona. Daca se va decide sa achizitioneze si restul actiunilor sereului, Marko Bela are chiar posibilitatea de a transforma Tinutul Secuiesc in S.A., pozitie de pe care poate negocia cu firma Romania SRL inclusiv modificarea perimata din statutul ultimei cum ca ar fi „stat national”.
In maghiarime se va afla astazi si Traian Basescu, presedintele care a gasit cel mai bun termen de comparatie pentru visul de eliberare al maghiarimii. „Cata autonomie in Tinutul Secuiesc atata si la Caracal” – este zicerea prezidentiala, ramasa la fel de memorabila precum alte panseuri referitoare la minoritati precum „gaozar” sau „tiganca imputita”.
In lumina expresiilor prezidentiale, noul statut al Tinutului Secuiesc risca sa provoace oarece tulburari la Caracal, considerat pana acum, in termeni de autonomie maghiara, plopul care face pere si rachita ce da micsunele. Caracalenii se vor trezi brusc maine, asemenea conationalilor maghiari, mai autonomi decat au visat vreodata. Unde mai pui ca vor trebui sa-si caute si un imn, o stema ceva. Dar ei au deja un brand local – caruta cu prosti, despre care folclorul mentioneaza ca s-ar fi rasturnat prin partile alea. Oare trebuie s-o inscrie de-acum la OSIM?
Se anunta, iata, framantari mari la Caracal, provocate de o nefericita de comparatie. Pana deunazi, nu se sinchiseau de autonomie, iar daca ii ameninta cineva cu asa ceva, era ca si cand le-ar fi luat boii de la bicicleta.
Lucrurile se complica acum teribil dupa actiunea maghiarilor, cu mari incalecatori de legi si cai marunti de pusta. Pentru ca boii de la bicicleta nu-s totuna cu caii de la caruta cu prosti.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.