Cioban atacat de o ursoaica

Cioban atacat de o ursoaica

0 231

O ursoaica insotita de doi pui a atacat sambata un cioban de 58 de ani, care isi pastea turma langa o stana aflata in zona Gheorghenilor. Atacul ursoaicei s-a petrecut in miezul zile si este sigur ca nu a fost intreprins de aceasta pentru revendicarea paternitatii puilor, ci din cauza foamei. In plus, padurarii, buni cunoscatori ai comportamentului animalelor salbatice, presupun ca ciobanul s-a interpus, fara sa-si dea seama si in timp ce incerca sa goneasca ursoaica, intre ea si cei doi pui, acesta fiind motivul pentru care ea a devenit agresiva pentru a-si apara puii.
In urma incidentului, barbatul a fost grav ranit, avand multiple urme de lovituri si muscaturi in zona capului si a gatului.
„Practic, a suferit o ruptura laringiana si traumatisme cranio-faciale”, a declarat seful Serviciului Judetean de Ambulanta Harghita.
Ciobanul a fost coborat de pe munte si dus la Spitalul Orasenesc din Gheorgheni, dar apoi a fost transportat de urgenta la Targu Mures cu un elicopter SMURD, deoarece interventia chirugicala la care urmeaza sa fie suspus saptamana aceasta este deosebit de complexa si necesita aparatura chirurgicala moderna.
Acum viata pacientului nu este in pericol, starea sa fiind stabilizata, dar este posibil ca el sa ramana fara voce, fiindu-i afectate si corzile vocale, spun medicii.
De fapt, incidentul este unul normal in viata ciobanilor de pe munte, ei avand parte destul de des de asemenea intamplari. Ce este insa mai ingrijorator este faptul ca aceste animale salbatice si cu o talie mare – ele nefiind, in fond, carnivore innascute – dau tarcoale tot mai des asezarilor omenesti in cautarea unei hrane care se pare ca a cam disparut, si datorita interventiei umane, de prin habitatele lor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.