Profesori STAGIARI in invatamantul romanesc

Profesori STAGIARI in invatamantul romanesc

0 232

Cineva mi-a spus, odata, sa nu te faci profesor pentru ca va trebui sa inveti toata viata. De fapt, problema se pune putin diferit, daca vrei sa fii profesor, pregateste-te sa fii testat toata viata. Si, indirect, nu putem sa nu ne intrebam: „Si pentru ce?” Atatea teste si evaluari si examinari pentru a primi, intr-un final, doar satisfactie spirituala pentru ca de cea materiala nici nu poate fi vorba.
Nu vrem sa ne intelegeti gresit! Pentru o societate este extrem de important sa aiba un sistem de invatamant competitiv si asta inseamna sa aiba profesori bine pregatiti. Insa, etapele de evaluare prin care trebuie sa treaca un candidat la postul „umil” de profesor sunt discrepante in comparatie cu recompensa materiala ce i se ofera acestuia. Mai mult decat atat, tinand cont de nivelul de pregatire al unor dascali care predau la ora actuala in invatamant, nu putem sa nu ne exprimam neincrederea in acest nou sistem de evaluare a lor.
Pana acum, orice absolvent de facultate trebuia sa sustina un examen de titularizare scris pentru a intra in invatamant. Examenul de trei ore nu este deloc simplu, cuprinzand doua parti: o parte teoretica din materia respectiva si o problema metodologica aplicata.
Noul cod al educatiei vine cu o noua gaselnita: profesorii trebuie sa faca un an de stagiatura, pentru a putea sustine examenul cu pricina.
Astfel, dupa un an de ucenicie in preajma unui mentor, trei inspectii si un examen profesorii vor putea sta linistiti la catedra aproximativ doi ani dupa care vine examenul de definitivat, urmat de alte testari si evaluari pentru gradul III, II si, apoi, I.
Stagiatura dureaza un an, dupa care profesorul este evaluat la nivelul scolii. In timpul stagiaturii va avea trei inspectii la clasa. Daca trece de ele, poate merge la examenul de titularizare.
Persoanele care nu promoveaza titularizarea pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar.
Diferitele aspecte ale sistemului de invatamant sunt discutate si dezbatute, pe de o parte, de Mircea Miclea, fost ministru al educatiei, si, pe de alta parte, de Ecaterina Andronescu, actual ministru al Educatiei.
Problema salarizarii cadrelor didactice este atinsa in amandoua pachetele de legi ale celor doi. Mircea Miclea considera ca salarizarea cadrelor didactice trebuie facuta diferentiat, in functie de performantele obtinute.
In Codul Andronescu, salariul personalului didactic este compus din salariul de baza al functiei didactice (conform grilei de salarizare), din retributie suplimentara stabilita de consiliul de administratie al unitatii de invatamant pentru cresterea calitatii si din alte sporuri, drepturi si indemnizatii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.