70 de ani – varsta de pensionare a profesorilor universitari

70 de ani – varsta de pensionare a profesorilor universitari

0 221

Profesorii universitari vor trebui ca la varsta de 70 de ani sa se retraga din pozitia de profesor conducator de doctorat, dar va putea sa moara la catedra, dupa noile reglementari ale codului educatiei.
Cu toate ca inca mai exista divergente pe aceasta tema intre Ecaterina Andronescu si Mircea Miclea, varsta de pensionare a fost prelungita cu 5 ani.
„Varsta legala de pensionare pentru profesorul universitar conducator de doctorat este de 70 de ani. Profesorul universitar conducator de doctorat care, prin activitatea didactica pedagogica si stiintifica, s-a remarcat la nivel national si international poate functiona dupa pensionare in continuare in invatamantul superior in calitate de profesor universitar consultant“, se arata in Codul Andronescu.
„Cel mai bine e sa-l faci profesor emerit dupa varsta de pensionare, care este de 65 de ani in prezent. Noi, in solutiile propuse, nu am precizat varsta pentru ca nu stim cum se va schimba legislatia muncii, ca va fi 65 sau 66 de ani. Este clar o incercare de a conserva structurile de putere din universitati. Daca acest lucru nu se schimba, nu se va face reforma. Dovada situatia actuala din universitati. Noi trebuie sa intarim intrarea in sistem a tinerilor. Ministerul Educatiei vrea sa impuna limite de varsta pentru a-ti lua gradele didactice. Ca sa conduci un doctorat, trebuie sa fii profesor universitar si mai trebuie sa astepti alti trei ani de zile de la obtinerea titlului, adica cel putin 14 ani de vechime. Iar la Oxford, de exemplu, un lector poate sa fie conducator de doctorat“, explica expertul Mircea Miclea, referindu-se la aceeasi problema.
D-an ministru Andronescu respinge acuzatiile aduse noului cod al educatiei care prin prelungirea varstei limita de pensionare ar bloca accesul tinerilor in institutiile de invatamant superior.
„Noi avem 30% posturi vacante in invatamantul superior. Deci trebuie sa-i motivam pe cei tineri sa vina in universitati si sa ii crestem. Eu la Politehnica am prins profesori extraordinari care erau la finalul carierei lor si stateam si-i ascultam fascinata. Dar nu varsta conteaza, ci experienta”, a mai adaugat ministrul Educatiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.