Paste sau pizza?

Paste sau pizza?

0 229

Emblemele gastronomice ale Italiei, pastele si pizza, au cucerit intrega lume, dovada ca, privind la noi in tara, gasesti pizzerii pana si prin comunele mai rasarite, iar agricultorul nostru cumpara paste de la magazin, cu conditia sa poarte nume italienesti. Ele sunt la indemana, usor de preparat si, mai ales, foarte gustoase. Beneficiile pentru sanatatea organismului sunt insa putine. Sa le luam pe rand.

Pastele obisnuite, realizate din faina alba, au multe calorii, peste 350 la 100 de grame. Desi au la baza graul, foarte bogat in proteine, vitamine si minerale, procesul industrial de fabricare a fainii albe duce la pierderea tuturor beneficiilor alimentare ale acestuia. In final, in paste mai raman, in cantitate foarte mare, doar glucidele, care, potrivit studiilor, favorizeaza aparitia diabetului.
Astfel, glucidele foarte rafinate au o incarcatura glicemica ridicata si provoaca o secretie mai mare de insulina. In 1997 si 2004, Universitatea Harvard a aratat ca la femei, cu cat alimentatia este mai saraca in fibre si bogata in alimente cu incarcatura glicemica ridicata, exista un risc mai mare de a dezvolta un diabet de tip 2. De asemenea, din cauza incarcaturii glicemice ridicate, pastele ar putea favoriza cancerul de san si tiroida.
Exista insa si in cazul pastelor o alegere mai sanatoasa. Ne putem bucura de gustul lor delicios, dar in acelasi timp putem beneficia si de un continut nutritional ridicat, cu ajutorul pastelor integrale.
Pastele integrale au cel mai bun continut de fibre, vitamine – B1, B2, B3, B5, K si E – si de minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc si mangan. Fibrele formeaza un gel care ajuta stomacul si absorbtia de glucoza. De aceea spaghetele normale au o incarcatura glicemica de 37, pe cand cele integrale de 23.
Tot pastele integrale sunt cele mai nutritive pentru ca ele contin tarate si germeni de cereale si astfel sunt retinute nemodificate vitaminele si mineralele.

Acuma sa vedem ce este si cu pizza.
Pizza, unul dintre cele mai celebre produse la nivel internaþional, nu intra nicicum pe lista alimentelor sanatoase. Pizza traditionala, pe care oricare dintre noi o poate cumpara de la magazine sau din restaurante, este compusa din faina alba, branza, ketchup, rareori tomate reale, mezeluri (carnati, pastrama, salam, etc.) si diferite sosuri realizate din ulei vegetal hidrogenat, tip margarina, un ulei nociv pentru inima si vasele de sange. In aceste conditii, pizza traditionala este practic o combinatie de carbohidrati rafinati si grasimi. Antioxidantii lipsesc aproape in totalitate din continutul pizzei, un asemenea produs fiind mai degraba un pericol pentru sanatate.
In anumite conditii, pizza ar putea fi o mancare sanatoasa, insa numai daca ingredientele sunt alese cu mare grija. Astfel, trebuie utilizat grau integral pentru aluat, ulei de masline, rosii crude sau un suc natural de rosii, carne slaba (exclus mezeluri), masline, branza slaba si multe legume. Antioxidantii din legume si cerealele integrale ar putea preveni cancerul, bolile cardiovasculare si boli neurodegenerative precum Alzheimer.
Nutritionistii sustin insa ca fructele si legumele proaspete sunt intotdeauna de preferat pastelor si pizzei. Asta nu inseamna insa ca nu putem manca din cand in cand acele feluri de paste sau pizza care nu sunt indicate de nutritionisti, fara insa a face abuz de ele.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.